Skelin i Vranković veliki optimisti pred početak kvalifikacija za SP

Skelin i Vranković veliki optimisti pred početak kvalifikacija za SP

Pred oslabljenom Hrvatskom košarkaškom reprezentacijom dvije su kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Pred oslabljenom hrvatskom košarkaškom reprezentacijom dvije su kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

“Kako mi imamo probleme, tako ih imaju i drugi, netko više, netko manje. Naš cilj i želja apsolutno je plasman na Svjetsko prvenstvo. Nadam se da će se ekipa dobro posložiti i da će pružiti dobre partije, odigrati kao ekipa i pokazati da mogu kandidirati za samu završnicu Svjetskog prvenstva”, mišljenja je predsjednik HKS-a Stojko Vranković. 

Izbornik Skelin podsjeća da je izabrao najbolju grupu igrača kojima trenutno raspolaže s obzirom na okolnosti. Podsjeća da je osim onih koji su na širem spisku od 24, gledao i neke druge igrače. Kod izbora se kako naglašava, vodio principom da se radi o igračima koje poznaje, s kojima je radio ili s kojima se susretao.

U Zagrebu se okupilo 13 od pozvanih 16 igrača za dva dvoboja. Luka Božić će stići u večernjim satima, a Roko Badžim u utorak biti na jutarnjem treningu. Kruno Simon jedini je igrač koji je na posljednjim reprezentativnim natjecanjima imao značajnu ulogu, ali će se, zbog euroligaških obveza s Anadolu Efesom, reprezentaciji pridružiti tek 25. studenog, dan prije okršaja s Italijom u Zagrebu. No, prije te utakmice slijedi ona protiv Nizozemske.

“Vremena za uigravanje nema previše pa će se u tri dana morati napraviti puno toga,najviše na taktici, jer prva utakmica stiže ubrzo”, naglašava Skelin.

U prvom dvoboju Hrvatska će protiv sebe imati uigranu Nizozemsku koja je najvećim dijelom ostala u istom sastavu koji je 2015. godine, u prvom dijelu EuroBasketa odigranom u zagrebačkoj Areni, dobro namučio naše košarkaše u najboljem sastavu. Hrvatska je tada pred svojim navijačima slavila sa 78-72.

Što se reprezentacije Italije tiče, hrvatski izbornik ne zna što očekivati, ističe da će talijani biti velika nepoznanica, jer dolazi novi izbornik i nova grupa igrača.

Iz prvog dijela europskih kvalifikacija za SP 2019. tri će najbolje reprezentacije iz svake skupine izboriti mjesto u drugom krugu, uz prenošenje rezultata iz prvog dijela. Nakon prvog termina, sljedeći kvalifikacijski ciklus na rasporedu je u veljači 2018., kad će u Hrvatskoj gostovati Rumunjska (23.2.) i Nizozemska (26.2.). U lipnju i srpnju 2018. bit će zaključen prvi krug kvalifikacija, a hrvatski košarkaši će gostovati u Italiji (28.6.) i Rumunjskoj (1.7.).

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.