Skijašica Ida Štimac za portal HR: Skokovi u vodu me opuštaju i pomažu mi u razbijanju straha

Skijašica Ida Štimac za portal HR: Skokovi u vodu me opuštaju i pomažu mi u razbijanju straha

Trenutno vidim samo skijanje i u budućnosti se vidim u njemu, ali bi voljela završiti fakultet jednog dana. Nadam se da ću studirati medicinu, kaže Ida

Ida Štimac

U samo nekoliko dana njeno ime odjeknulo je Hrvatskom, a već je zovu i budućom Janicom Kostelić. Trinaestogodišnja Ida Štimac može se pohvaliti nizom pobjeda, od kojih su najsvježije i značajnije: zlatna medalja u Val d’Iseru i zlatna medalja na 53. izdanju Topolino kupa 2014. godine, na čijem su postolju također bile Ana Jelušić, Janica Kostelić i Tamara Zubčić. Time je postala četvrta hrvatska skijašica koja je potpisala svoje ime na tom postolju. Svoju sportsku priču započela je sa samo sedam godina, i kaže da  nije uvijek bilo lako i kako svoje padove najteže podnosi ona sama. Dobro raspoložena Ida, za Hrvatsku reprezentaciju kaže.

Jedan dan
Jedan dan treninga za Idu izgleda ovako: buđenje u 7 i 30 ujutro, te skijanje do 13 sati. Zatim malo odmora i učenja do 16 sati popodne potom slijedi kondicijski trening prije spavanja sa svojim trenerima pregledava snimke kako bi utvrdili njene greške i ispravili nedostatke na kojima još mora raditi spavanje u ranim večernjim satima.

– Ove nagrade mi jako puno znače, pogotovo pobjeda u superveleslalomu budući da sam se dosad više iskazala u slalomu, te se nisam nadala ni da ću biti među prvih 10, a kamoli prva! Ova sezona je gotova, te se pripremam za drugu. Treniram konstantno, što znači da kada i ne skijam, trčim i vježbam ne bi li održala kondiciju jer bez nje nema ništa. Jedini mjesec kada imam malo odmora je srpanj, kaže Ida.

Skijanje je u njenim genima – njezin djed Mladen Lenac također je bio strastveni skijaš i učitelj skijanja, a skijanjem su se bavili i njen stariji brat Vid, majka Tea koja je u mladosti bila učiteljica skijanja i otac Davor predsjednik Ski kluba Rijeka, čija je Ida članica. Najveću podršku dobiva upravo od obitelji te prijatelja i profesora u školi:

– Pritisak ne postoji, naravno postoji samo podrška. Kao i svaki sportaš i ja imam svoje padove, nisam uvijek na vrhu, ali moja obitelj je tu da me bodri. U školi su profesori također super budući da je skijanje sport koji zahtijeva dosta izbivanja s nastave. Maksimalno mi izlaze u susret i ja se trudim najbolje što mogu. Trenutno vidim samo skijanje i u budućnosti se vidim u njemu, ali bi voljela završiti fakultet jednog dana. Nadam se da ću studirati medicinu, kaže Ida.

Njezin najveći uzor je devetnaestogodišnja američka skijašica Mikaela Shiffrin baš zbog toga što je mlada i uspješna. U ono malo slobodnog vremena što ima, iz svojeg doma na riječkoj Kantridi ode do bazena te skače u vodu. Kaže da ju skokovi opuštaju i pomažu u razbijanju straha. Dok Ida marljivo uči i trenira, nada se ispunjenju svojih dviju sportskih želja: sudjelovanju na Svjetskom skijaškom kupu i sljedećim ZOI.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.