Slovenija veličanstveno dočekala košarkaške junake

Slovenija veličanstveno dočekala košarkaške junake

Slovensko slavlje se ne stišava nakon što je jučer u centru Ljubljane košarkaše dočekalo 20 tisuća oduševljenih navijača.

Foto: Fiba.basketball

Dan nakon velikog slavlja u centru Ljubljane, Slovenija nastavlja slaviti europsko zlato osvojeno u Istanbulu. Tako je predsjednik države Borut Pahor odlučio slovenske reprezentativce nagraditi najvišim državnim odlikovanjem. Pahor nije čekao uobičajenu proceduru u kojoj sportaše predlaže njihov sportski savez, već je to učinio u konzultaciji sa svojim savjetnicima.

Napomenimo kako Pahora kroz manje od mjesec dana čeka izborna utrka za drugi predsjednički mandat.

Tijekom svog mandata slovenski je predsjednik odlikovao brojne sportaše među kojima su skijaš-skakač Peter Prevc, skijašice Tina Maze i Petra Majdič, ali i neki bivši sportaši, među kojima bivši gimnastički prvak Miro Cerar, otac sadašnjeg premijera, te Ivo Danev, nekadašnji košarkaš i osvajač svjetskog zlata.

Slovenske košarkaše je u ponedjeljak u Ljubljani, unatoč kišnom vremenu s vjetrom u centru grada, dočekalo 20-ak tisuća oduševljenih navijača, a slovenski mediji su puni reakcija i čestitki poznatih sportaša, javnih osoba i političara.

“Uspjesi  slovenskog sporta redaju se jedan za drugim i naši asevi više ne gledaju sa strahom u svoje protivnike”, piše mariborski list “Večer”, pišući još jednom osvrt na finalnu utakmicu Eurobasketa između Slovenije i Srbije.

“Daleko su iza nas vremena kad smo u bivšoj Jugoslaviji  u većini sportova igrali sporednu ulogu pa su nam u većini sportova onda “južna braća morala braniti leđa”, dodaje mariborski list.

Mediji napominju i kako bi Goran Dragič unatoč NBA obavezama mogao produžiti svoju reprezentativnu karijeru.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.