Službeno priopćenje Istre 1961: “Zaustavite teror nad nama”

Službeno priopćenje Istre 1961: “Zaustavite teror nad nama”

Dan nakon poraza u Zadru obilježenog lošim suđenjem Istra 1961 poslala je službeno priopćenje...

Stadion Aldo Drosina/Foto: commons.wikimedia.org

Zadar je pobjedom u derbiju začelja (2:0) prepustio Istri 1961 posljednje mjesto u 1. HNL. Dan nakon poraza vodstvo pulskog prvoligaša poslalo je priopćenje Odboru za hitnost i Izvršnom odboru HNS-a, Komisiji sudaca i medijima.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: “Poštovani, obraćamo Vam se sa zahtjevom da zaustavite teror koji se vrši prema našem klubu. Nogometni klub Istra 1961 je stabilan klub koji je prvi u hrvatskom nogometu otvorio vrata stranim ulagačima, prvi proveo stvarnu privatizaciju u hrvatskom nogometu, te koji je i sada zanimljiv mogućim novim investitorima. Izgleda kao da sve to nekome ne odgovara ili pak možda ne odgovara “geografski položaj našeg kluba”, ali uvjereni smo da se neke stvari ne događaju slučajno. U mnogim slučajevima nismo htjeli reagirati jer smo smatrali da su sudačke pogreške sastavni dio nogometa i da u njima nema namjere, ali izgleda da smo bili u zabludi. Najbolji pokazatelj tome je da je naš klub u prošloj sezoni bio, uz Hrvatski Dragovoljac, najoštećeniji, a u ovoj smo sezoni već sada, dvanaest kola prije kraja prvenstva, preuzeli primat po tom pitanju.

Sramotno je kako se na nekim utakmicama sudi našem klubu, a ako se slučajno ustanovi da sporne situacije nisu bile na štetu našeg kluba ili su u domeni “slobodne sudačke procjene” s veseljem se o kompletnom suđenju na takvoj utakmici više i ne razgovara i raspravlja, a kriterij koji je bio usmjeren isključivo protiv našeg kluba se ubrzo zaboravlja. Najbolji pokazatelj je i broj dosuđenih kaznenih udaraca u ovoj sezoni u našu korist odnosno protiv nas, uz omjer 1:7, naravno protiv našeg kluba. Ovu zadnju utakmicu u Zadru da i ne spominjemo jer ono što se događalo na Stanovima prevršilo je svaku mjeru. To je lakrdija nogometa, od kaznenog udarca do usmjerenog kartoniranja, kao što je neprihvatljiv i komentar stručnih ljudi na javnoj televiziji kada tvrde „kako je situacija kod najstrože kazne delikatna te kako se ne može dobro vidjeli da li ima elemenata za kazneni udarac ili ne“. Riječ je o sramotnoj i neprihvatljivoj tezi za naš klub!

Mogli bi sada otvarati još neke polemike kao što je ujednačeno pridržavanje kriterija kod licenciranja klubova ili pomoć HNS-a prema klubovima 1. HNL, ali to su teme o kojima ćemo razgovarati nekom drugom prilikom. Stoga, očekujemo da reagirate brzo, da se odgovorni sankcioniraju i da naprosto zaštitite naš klub od ovakvih nepravdi u daljnjem dijelu prvenstva. Neka mjerilo za ispadanje iz lige bude samo sportski kriterij i korektna provedba licenciranja. Mi vjerujemo da će naš klub oba kriterija ispuniti te i dalje biti član Prve Hrvatske nogometne lige.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.