Službeno: SP 2026. prvi put u povijesti u tri zemlje, udaljenosti putovanja gotovo 4 500 kilometara!

Službeno: SP 2026. prvi put u povijesti u tri zemlje, udaljenosti putovanja gotovo 4 500 kilometara!

Kanada, SAD i Meksiko dobili su domaćinstvo Mundijala.

Foto: Viva Barca / Facebook

Na 68. Fifinom kongresu, održanom danas u Moskvi, glavna tema bilo je domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2026. godine. U konkurenciji su bile samo dvije kandidature, marokanska i zajednička Kanade, SAD-a i Meksika, koja je u konačnici i pobijedila.

Stoga, nakon Rusije 2018. i Katara 2022. godine, Mundijal se 2026. godine ponovno vraća na sjevernoamerički kontinent. Bit će to prvi put u povijesti da je Kanada domaćin, SAD je domaćin bio 1994. godine, godine kada su Brolin i društvo iz Švedske osvojili broncu, dok je Meksiko bio domaćin 1970. i 1986. godine, godine čudesnog Diega Armanda Maradone i njegove Božje ruke.

U ta tri prethodna Mundijala održana na sjevernoameričkom tlu, slavile su momčadi Brazila i Argentine, što baš i ne ulijeva nadu u to da će prvak biti momčad iz Europe. Također, bit će zanimljivo vidjeti na koji način će Fifa uspjeti spriječiti brojne terorističke napade diljem SAD-a i Meksika, ali i sve veći broj izbjeglica, koje nastanjuju Kanadu.

Za kraj, spomenimo i kako će se u SAD-u ipak odigrati većina utakmica, s obzirom na to da će tamo biti 12 gradova domaćina, dok će u Kanadi i Meksiku biti po tri. Najveća udaljenost bit će 4 400 kilometara, a ove tri zemlje kandidaturu su dobile sa 134 glasa (67 posto), naspram 65 glasova (32,50 posto), koji su otišli za Maroko. Suzdržane su ostale tri osobe, a za ponovni izbor neke druge zemlje bio je jedan član Fifinog kongresa.

Domaćinstvo Mundijala 2030. godine već su zatražili Engleska te zajednička kandidatura Argentine, Urugvaja i Paragvaja.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.