Smith: “Kukoč je jedan od onih igrača koji su promijenili NBA košarku”

Smith: “Kukoč je jedan od onih igrača koji su promijenili NBA košarku”

Američki novinar Sam Smith prisjetio se jednog od najraznovrsnijih europskih igrača svih vremena te smatra da je jedan od najvećih europskih igrača svih vremena...

Toni Kukoč/Getty Images

Nagrađivani američki novinar Sam Smith objavio je tekst na službenom portalu Chicago Bullsa u kojem se prisjetio jednog od najboljih europskih košarkaša svih vremena.

Smith je pratio i proučavao igru Bullsa u njihovim zlatnim devedesetima i autor je knjiga o Michaelu Jordanu. Uživo je svjedočio nekim najvažnijim trenucima u povijesti Chicaga te se uvjerio u nevjerojatnu snagu i raznolikost Tonija Kukoča.

Uvrstio ga je u “Veliku šestorku” neameričkih košarkaša uz Dražena Petrovića, Vladu Divca, Dina Rađu, Arvydasa Sabonisa i Šarunasa Marčulionisa.

Amerikanci su u prošlosti, tijekom osamdesetih i devedestih, redovno ostali praznih ruku, odnosno, nisu mogli osvojiti svako natjecanje na kojem su se pojavili: “Oni su promijenili košarku jer ih momci iz SAD-a nisu mogli pobijediti“, rekao je Smith.

Amerikanci su bili vrlo skeptični, do tog trenutka, prema europskim košarkašima, a sve je vodilo prema tome da su na Olimpijskim igrama u Barceloni, Amerikanci morali doći sa “Dream Teamom” da pokore svijet.  Kukoč je priznao par stvari koje je primjetio kada je došao u NBA: “Znali smo da smo dovoljno dobri. Nismo sumnjali jer smo igrali protiv igrača naše generacije, poput Larryja Johnsona, Garyja Paytona ili Alonza Mourninga, na velikim natjecanjima, i uvijek smo ih lako pobjeđivali. Oni su dolazili u NBA ligu kao naviši izbori na draftu, postajali All-Star igrači, a mi smo ih pobjeđivali. Oni su bili “čudo”, “najbolji ikada”, a kad smo mi dolazili u NBA ligu postavljala su se pitanja “jesmo li dovoljno snažni”, “jesmo li dovoljno dobri”, “možemo li igrati NBA košarku” i slično. To me malo smetalo“.

Donekle sam to i razumio zato što smo bili među prvima koji smo došli u NBA ligu. Oni koji su dolazili prije nas dobivali su minute na kapaljku. Čak i Dražen u Portlandu. Tada sam se pitao zašto bih potrošio dvije godine kariere na grijanje klupe u NBA ligi kad mogu igrati u Europi i dobro zarađivati? U Europi sam tada zarađivao više nego u NBA ligi“, dodao je Kukoč.

Kukoč je prelomio 1993. i otišao igrati za najveću momčad Chicago Bullsa u povijesti. Ta ga je odluka dovela do tri NBA prstena i trofeja za najboljeg šestog igrača NBA lige, a igrao je sve pozicije – od playa do centra.

Ostaje jedino tuga za neigranjem u All-Star utakmici: “Da, pogotovo kad su pred kraj moje karijere Europljani češće igrali, a mislim da sam od njih bio bolji. Kad smo bili triput prvaci mislim da sam zaslužio biti među 20-ak najboljih igrača lige. Osjećao sam da sam dovoljno dobar za nastup na All-Staru“.

Kukoč je profesionalnu igračku karijeru završio u Milwaukeeju 2006. godine. Već četiri godine je legitimni kandidat za ulazak u košarkašku Kuću slavnih, tamo gdje od Hrvata već stanuju Krešo Ćosić, Dražen Petrović i Mirko Novosel. Upravo za vrijeme NCAA Final Four vikenda bit će obznanjena imena onih koji će biti uvršteni u generaciji 2015. Među njima neće biti Tonija Kukoča, ali i Sam Smith svoj tekst zaključuje riječima:

“…bilo bi lijepo da u dogledno vrijeme u Springfieldu možemo vidjeti vjerojatno najsvestranijeg europskog igrača u košarkaškoj povijesti, trostrukog NBA prvaka, višestrukog osvajača olimpijskih odličja. Jer, Toni Kukoč je bio jedan od najboljih svih vremena.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.