Šok za Nikšu Dobuda: Suspendiran na čak četiri godine!

Šok za Nikšu Dobuda: Suspendiran na čak četiri godine!

Hrvatski vaterpolist optužen je za uzimanje dopinga...

Nikša Dobud/Foto: Gettyimages

Svjetska vaterpolska organizacija (FINA) vrlo je vjerojatno uništila karijeru Nikše Dobuda. Hrvatski vaterpolist zbog loše organizacije i nesporazuma suspendiran je na čak četiri godine izbivanja sa svih sportskih natjecanja, premda će imati – piše na stranicama Hrvatskog vaterpolskog saveza (HVS) – pravo na žalbu.

Centar Juga CO i barakuda četiri je mjeseca čekao na odluku Fine, a postupak je pokrenut 21. ožujka nakon što je Dobud potpao pod sumnju u korištenje dopinga.

Međutim, priča ide ovako: 29-godišnji dubrovački vaterpolist normalno je testiran poslije utakmice Svjetske lige između Crne Gore i Hrvatske, bio je čist, no nekoliko sati poslije u Budvu je stigla i druga kontrola, koja Dobuda više – nije pronašla.

FINA je to protumačila kao kršenje antidopinškog pravila koje se odnosi na izbjegavanje, odbijanje ili neuspjeh prilikom predavanja antidopinškog uzorka, a Dobud je prvotno suspendiran do 13. travnja, nakon čega je uslijedilo saslušanje.

Šokantna kazna izrečena je do 15.travnja 2019, iako će vrlo vjerojatno biti ponešto smanjena. Sličan slučaj nedavno se, naime, dogodio srbijanskom tenisaču Viktoru Troickom, koji je zbog odbijanja doping kontrole suspendiran na 18 mjeseci, da bi mu Arbitražni sportski sud u Lausannei smanjio kaznu na 12 mjeseci.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.