SP Aarhus – Olujić startao s pobjedom!

SP Aarhus – Olujić startao s pobjedom!

Počelo je Svjetsko prvenstvo u jedrenju u Aarhusu. Natjecanje su otvorile klase 470 i Finn. Josip Olujić startao je s pobjedom u svojoj kvalifikacijskoj skupini! Sutra kreću laseraši.

Foto: Hrvatski jedriličarski savez

Aarhus inače slovi za teško regatno polje, s vrlo promijenjivim vjetrovima, iako ne nužno slabima. No, prvog dana prvenstva dogodila se jedriličarska klasična priča. Vjetra nije bilo. Sunčano, toplo vrijeme, i čekanje na vjetar. Muški dvojci u klasi 470 uspjeli su startati oko 14 sati, no finaši, flota od 90 kormilara, čekala je sve do 15 i 30 na prvi start. Puhnulo je šest od osam čvorova povjetarca, koji je omogućio da se konačno starta, nakon prilično dugog plutanja na regatnom polju. Vremena i vjetra bilo je dovoljno samo za jedno jedrenje od planirana dva.

Josip Olujić majstorski je iskoristio sve što mu se pružilo na regatnom polju i otvorio prvenstvo s pobjedom.
Dobro sam proučio što se događa sa skupinom koja je startala prije moje i mogao sam shodno korigirati strategiju. Startao sam čisto uz brod regatnog odbora, što mi je omogućilo da nesmetano jedrim i razvijem svoju brzinu. Desna strana regatnog polja mi se činili boljom, pa sa je kontrolirao i došao na prvu oznaku prvi. Kontrolirao sam protivnike, dobro iskoristio kad je vjetar podignuo na desetak čvorova, suci su dozvolili slobodno pumpanje i tu sam napravio razliku – mirno analizira Josip.
Flota klase Finn jedri kvalifikacije u dvije skupine. Milan Vujasinović u svojoj je skupini bio deveti, a Nenad Bugarin 14. Uz Olujića pobjedu je upisao Brazilac Jorge Zarif.

Sutra startaju i laseraši. Među oko 160 kormilara, kao što smo već najavili su Tonči Stipanović, Filip Jurišić i Alec Cvinar.
Zadovoljan sam s pripremama odrađenim u Aarhusu i jedva čekam start regate, prvenstvo će biti jako zanimljivo, motiva mi ne nedostaje! – rekao nam je Filip.
U ženskoj konkurenciji s više od 100 kormilarki nastupaju Sandra Lulić, Anđela de Micheli Vitturi i Karla Šavar.
Sve je spremno, nemam nekih očekivanja što se rezultata tiče. Tu sam došla vidjeti koliko sam napredovala, pokazati koliko sam naporno trenirala prošlih mjeseci, da vidimo što je dobro, a na čemu još treba raditi. Uvjeti na moru su vrlo promijenjivi, zadala sam sebi cilj da se moram maksimalno koncentrirati. Gledam ovo sve kao dobro iskustvo iz kojeg mogu puno naučiti i napredovati – kaže skromno Sandra, svjetska juniorska viceprvakinja iz 2016.

Još malo vremena za pripreme imaju adrenalinci u 49erima i na daskama. U subotu 4. kolovoza startaju u 49eru Šime i Mihovil Fantela, u 49er Fxu Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi, a u nedjelju 5. kolovoza na olimpijskim daskama Luka Mratović i Palma Čargo, na neolimpijskoj dasci sa zmajem Martin Dolenc. Osim bratskog para Fantela – Fantela u istom brodu, na prvenstvu u različitim disciplinama nastupaju sestre de Micheli Vitturi, Mihaela i Anđela, a prve prave korake u seniorskom društvu rade juniori Palma Čargo i Martin Dolenc, kojima je prvenstvo u Aarhusu ujedno dobra priprema i test za ovogodišnje Olimpijske igre mladih, gdje su oboje kandidati za medalje.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.