SP Plivanje: Ruska zlata Efimove, Chupkova i Rylova

SP Plivanje: Ruska zlata Efimove, Chupkova i Rylova

Foto: Reuters.com

Još jedan dan na Svjetskom prvenstvu u plivanju je iza nas i saznali smo novih pet osvajača zlatnih medalja, a vidjeli smo i rušenje jednog europskog i jednog rekorda svjetskih prvenstava.

U prvoj utrci, onoj na 100 metara slobodno za žene, Šveđanka Sarah Sjostrom ponovno nije uspjela osvojiti zlato u ovoj disciplini. Baš kao i prije dvije godine u Kazanu bila je druga, a za samo četiri stotinke s vremenom od 52,27 što je i novi američki rekord bolja od nje bila je Simone Manuel iz SAD-a. Dankinja Pernille Blume osvojila je broncu ispred Comerford i Kromowidjojo.

Finale utrke na 200 metara leđno u muškoj konkurenciji osvojio je Rus Rylov s vremenom 1:53,61. Iza njega ostavio je dvojicu Amerikanaca, Ryana Murphyja i Jacoba Pebleya i time osvojio prvo rusko zlato na ovom Svjetskom prvenstvu.

A za drugo rusko zlato pobrinula se Yuliya Efimova, koja je doslovno uništila konkurenciju na 200 metara prsno. S vremenom od 2:19,64, što je peti rezultat svih vremena, za više od dvije sekunde ostavila je na drugom mjestu Amerikanku Bethany Galat. Broncu je osvojila kineskinja Shi, a Lilly King ostala je bez medalje. U istom finalu, ali u muškoj konkurenciji, zlato je osvojio još jedan Rus, 20-godišnji Anton Chupkov. Rus je s vremenom od 2:06,96 osvojio zlato, europski rekord, rekord svjetskih prvenstava i postavio drugo vrijeme u povijesti ove discipline. Iza njega ostala su dva Japanca, Koseki i Watanabe.

Kao i obično, štafete su zatvorile dan, a danas su to bili plivači na 4×200 metara slobodno. Zlato je osvojila momčad Velike Britanije na čelu s Jamesom Guyom u vremenu od 7:01,70. Srebrnu medalju osvojila je momčad Rusije, dok je brončana završila štafeta SAD-a.

Od polufinalnih utrka u finale su se u konkurenciji plivačica na 200 metara leđno plasirala Seebohm, Masse, Baker, Ustinova, Smith, McKeown, Hosszu i Caldwell, dok su u finale najbrže discipline na 50 metara slobodno prošli Dressel, Morozov, Fratus, Proud, Lukkonen, Gkolomeev, Juraszek i Cielo Filho.

Što se tiče plivača na 100 metara leptir u finale su prošli Dressel, Guy, Milak, Schooling, Metella, Cseh, Li i Irvine, dok je Sarah Sjostrom ponovno kao najbrža prošla u finale utrke na 50 metara leptir za žene. Uz nju, u finale su prošle i Worrell, Henique, Oleksiak, Kromowidjojo, Schmidtke, Buys i Osman.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.