SP Rukomet: Najbolji rukomet nije bio dovoljan, 12 godina je prošlo

SP Rukomet: Najbolji rukomet nije bio dovoljan, 12 godina je prošlo

Vrijeme je...

Danas počinje svjetsko rukometno prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj. Kada se spominje Njemačka kao organizator odmah se sjetimo prvenstva od prije 12 godina kada je Njemačka kao domaćin otišla do kraja. No, za nas je to natjecanje bilo možda i najbolnije od svih u prvom mandatu Line Červara. Kao Olimpijski pobjednik Hrvatska je bila glavni kandidat za naslov, no na kraju su sve svi pitali “kako?” “Zašto?”

Sve je krenulo idealno. Natjecanje kao i mnoga prije i mnoga kasnije otvoreno je s tri slavlja u prvoj fazi natjecanja po skupinama. Tada je format bio sa šest skupina po četiri, prva dva idu dalje u glavnu rundu. Redom su tada pali Maroko, Južna Koreja i Rusija te se sa dva boda otišlo iz Stuttgarta u Mannheim. Iz dvije skupine glavne faze turnira prve četiri reprezentacije su išle u četvrtfinale. Hrvatska je nastavila dominirati iz utakmice u utakmicu. Pobjede protiv Danske, pa do tada neporažene Mađarske bile su dovoljne da se ‘Kauboji’ kao prva reprezentacija na turnira plasira u četvrtfinale!

U zadnje dvije utakmice protiv Češke i Španjolske javnost je očekivala nešto opušteniju igro sa pogledom u drugu skupinu i “tankiranje”. Pisalo se mnogo o tome tko bi bio idealni protivnik za prolazak u polufinale. Nakon pobjede protiv Češke jasno je bilo da se u zadnjoj utakmici protiv Španjolaca odlučuje o prvom mjestu u skupini. Javnost je bila uvjerena kako će izbornik rotirati i odmarati najveće zvijezde za nokaut fazu, kako će Španjolcima “prepustiti” pobjedu i uzeti drugo mjesto koje za protivnika nudi Island kao trećeplasiranu momčad druge skupine.

I sve je doista izgledalo da će tako biti, pogotovo nakon prvog poluvremena gdje su Španjolci imali ogromnu prednost. No, izbornik nije bi taj koji se želio “igrati”, pogotovo ne sa navijačima. Dečki su drugo poluvrijeme pokazali svu svoju moć, nadigrali Španjolce za prvo mjesto u skupini. Nagrada za sedam perfektnih pobjeda je bila – Francuska!? Izbornik je znao što želi, a ako želiš biti najbolji onda moraš i pobjeđivati protiv najboljih. Francuzi su na kraju slavili i poslali Hrvatsku u borbu od 5. do 8. mjesta. U te dvije utakmice opet su pali Španjolci i Rusi i na kraju se osiguralo 5. mjesto. Sa samo jednim porazom!? Primjera radi Danci su sa tri poraza tada osvojili brončanu medalju.

Vrijeme je da nam se vrati bolno prizemljenje iz Njemačke 2007. u Njemačkoj (i Danskoj)2019.! München je spreman za prvi dio…

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.