SP u Francuskoj: Majstor obrane, Jakov Gojun

SP u Francuskoj: Majstor obrane, Jakov Gojun

Šef obrane, hrpa medalja iza njega... Sjajni Jakov Gojun.

Jakov Gojun/Getty Images

Nastavljamo s rubrikom ‘Svjetsko prvenstvo u Francuskoj’ u kojoj vam svakodnevno predstavljamo rukometne reprezentativce, legende rukometa i povijest rukometa. Nakon što smo predstavili Filipa Ivića na redu je Jakov Gojun.


Jakov Gojun, specijalist za obranu, jedan od najboljih obrambenih igrača na svijetu. Jakov je rođen u Splitu 18. travnja 1886. godine. Visok je  čak 203 centimetra. Rukometnu karijeru započeo je u rukometnom klubu Krilnik, tamo je proveo jednu sezonu od 2002. do 2003. godine. Nakon toga je prešao u Solin, a ozbiljniju ulogu odigrao je u Zametu, gdje je proveo četiri godine.

Rijeka u srcu, prvi odlazak od kuće, nešto sasvim novo za tada osamnaestogodišnjaka.

‘U Rijeci sam bio četiri godine i bilo mi je prekrasno. Kao drugo djetinjstvo. Ipak sam u taj grad došao mlad, prvi put sam otišao iz kuće, a ljudi su me fenomenalno dočekali. I zahvaljujem se svima koji su mi tada pomogli. Velika im hvala, u Rijeci sam se uvijek osjećao kao u svom Splitu’ rekao je Gojun u jednom intervju za Novi list.

Rukometna uzlazna putanja upravo je krenula u Rijeci.

‘Zamet je za mene bio velika odskočna daska. Dobro smo radili, trenirali, bilo je tu puno velikih trenera koji su s nama radili na pravi način. Netko je to uspio iskoristiti, netko nije, što je u sportu i normalno. Nakon toga sam godinu dana proveo u Sisku, gdje sam imao odličnu napadačku i obrambenu sezonu i na osnovu toga prešao u Zagreb i tako je to krenulo.’

Nakon Zameta, Jakov je nešto malo igrao za Sisciju. 2009. godine prvi veliki transfer za Jakova Gojuna. Iz Siska seli u Zagreb. 


jakov-gojun

Gojun je u Zagrebu proveo tri godine, sve do 2012. kada iz Zagreba seli u Atletico Madrid. U Madridu je igrao s legendarnim Ivanom Balićem. A igrao je i sa Dinartom, Šterbikom i ostalim legendama rukometa. Nakon samo godine provedene u Atleticu, klub iz Madrida se zbog financijskih problema ugasio. Balić i Gojun su tada ostali bez kluba, ali europski velikani odmah su krenuli po naš dvojac. Gojun je odabrao bogati PSG, a Balić je otišao u Njemačku, točnije u Wetzlar gdje je i završio karijeru.

Proslava naslova prvaka u PSG-u

Proslava naslova prvaka Francuske

‘Ovo je prekrasan trenutak u mojoj karijeri. PSG je veliki klub, ostvario mi se životni san’, rekao je Gojun, koji je doveden u Pariz kao zamjena za legendarnog Didiera Dinarta.

Nakon dvije godine u Parizu, Gojun je 2015. godine potpisao za Füchse Berlin i tamo igra sve do danas. Hrvatski reprezentativac je u Berlinu naslijedio Denisa Špoljarića.

‘Uvijek mi je bila želja igrati u Bundesligi, to je najbolja liga na svijetu. Želim osvajati naslove i s Füchseom zaigrati Ligu prvaka’ rekao je Gojun nakon potpisa.

8002a21169d-768x432

U reprezentaciji od 2008. godine. Šef obrane, hrpa medalja iza njega…

Jakov Gojun je s reprezentacijom osvojio pet medalja. Dugo godina neizostavni je član hrvatske reprezentacije, ima olimpijsku broncu (2012.), svjetsko srebro (2009.) i broncu (2013.) te europsko srebro (2010.) i dvije bronce (2012., 2016.). Još mu je potrebno samo zlato da upotpuni kolekciju medalja. Mogao bi to već ostvariti ove godine u Francuskoj.

cp9jclexeaam3ym

Jakov je izrazio želju da na Svjetskom prvenstvu Hrvatska dođe do finala, i u finalu vratimo Francuzima za Zagreb 2009. godine. Nadamo se da će mu se ta želja i ostvariti. Sretno Jakove!

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.