SP u gimnastici: Filip Ude, Robert Seligman i Marijo Možnik u igri za finale!

SP u gimnastici: Filip Ude, Robert Seligman i Marijo Možnik u igri za finale!

Nakon pet kvalifikacijskih skupina, Ude drži drugo, a Seligman treće mjesto na konju s hvataljkama, dok je Možnik trenutačno treći na preči

Filip Ude/Getty Images

Hrvatski gimnastičari odradili su odličan posao prvoga dana Svjetskog prvenstva u kineskom gradu Nanningu. Čak trojica hrvatski vježbača u igri je za finale. Nakon pet od 10 kvalifikacijskih skupina, Filip Ude drži drugo, a Robert Seligman treće mjesto na konju s hvataljkama, dok je Marijo Možnik trenutačno treći na preči. Subota će biti dug dan, s nestrpljenjem će se čekati nastupiti prije svih Nijemaca, Rusa, Japanaca i Francuza.

– Već sada smo ostvarili povijesni uspjeh. Svih pet naših vježbača maksimalno ili blizu maksimuma odradili su kvalifikacije. Nikada se nije dogodilo da baš ni jedan nije napravio neki kiks. Sada ćemo strepiti za tri finala – zadovoljan je bio Vladimir Mađarević, predsjednih Tehničkog odbora za sportsku gimnastiku HGS-a.

Nastup Filipa Udea do posljednjeg trena bio je upitan zbog jake viroze, no na kraju je nastupio i za vježbu sa startom 6.5 dobio visoku ocjenu od 15,533 boda. Bolji je bio samo Slovenac Sašo Bertoncelj (15,558). Robert Seligman je sa 15.466 odmah iza Filipa. Parteraši su nakon prve tri skupine bili u igri za finale, no na kraju dana naš najmlađi reprezentativac, 19-godišnji Andrej Korosteljev drži 17. mjesto sa 14.966, a drugi Osječanin Tomislav Marković 21. sa 14.900.

Nakon prvog dana u vodstvu je momčad Kine sa 362,698 bodova ispred Velike Britanije (357,193). Kod višebojaca vodi Kinez Shudi Deng, jedini koji je danas skupio preko 90 bodova – 90,630.

Filip Ude:

– Napravio sam maksimum koliko je bolest dopustila. Sada sam jako sretan što sam pokušao. Pluća su me pekla na kraju, ali stisnuo sam zube. Ovo bi trebalo biti dovoljno za finale, ali ako i ne uđem u finale, neću biti nesretan, jer dao sam stvarno sve od sebe.

Robert Seligman:

– U subotu ću kampirati u Guangxi Sports centru. Neću se micati iz dvorane od 9 do 21.30. Već sam nekoliko puta preživio to čekanje, nadam se da ću i sada. Stvarno je super bilo u kvalifikacijama. Isplatio se naporan rad ove sezone. Ova ocjena od 15.466 mi puno znači. Nisam imao nikakvih grešaka, možda sam mogao mrvicu bolje saskok, ali nemam zamjerki. Ni trener Mađarević ih nije našao. Ne znam zašto, ali svjetska prvenstva uvijek iz mene izvuku neku posebnu energiju. Možda zato što mi ta medalja nedostaje, a želio bih je osvojiti u karijeri… Filip i ja smo dva puta bili zajedno u finalu EP-a. U Lausanni kad je on osvojio srebro, a ja broncu, te u Amsterdamu. Nikada nismo zajedno bili u finalu na SP-u. Sada bi bilo super da bar jedan uspije.

Andrej Korosteljev:

– Super je bilo biti u grupi s velesilom Kinom. Napravio sam sve što znam, trener je zadovoljan, pa sam onda i ja. Slijedeće godine ću još više napredovati.

Tomislav Marković:

– Za razliku od ostalih, ja ne skačem od sreće. Očekivao sam ipak veću ocjenu, preko 15,0, jer prve tri dijagonale sam idealno ukopao, imao sam samo greškicu na petoj. Baš sam razočaran.

Tigran Gorički, trener Marija Možnika:

– Za nijansu je mogao bolje odraditi. Napravio je greškicu na “ulazu s pola okreta”, raširio noge. Tu je izgubio 2-3 desetinke. S njima ne bi morao strepiti za finale, ovako ga čeka veliko znojenje. Kao na SP-u u Rotterdamu i Tokiju gdje je bio prva rezerva, deveti. Nadam se da će ovo biti treća sreća.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.