SP u jedrenju; Edo Fantela, izbornik reprezentacije: Bio bi zadovoljan s jednom medaljom i dva finala

SP u jedrenju; Edo Fantela, izbornik reprezentacije: Bio bi zadovoljan s jednom medaljom i dva finala

U petak od 13 sati zakazan je start prvog plova Svjetskog prvenstva u Santanderu. Prvenstvo otvaraju laseraši i radialke, po broju brodova najveće flote SP-a

Tonči Stipanović/Foto hjs.hr

U petak od 13 sati zakazan je start prvog plova Svjetskog prvenstva u Santanderu. Prvenstvo otvaraju laseraši i radialke, po broju brodova najveće flote SP-a. Za medalje jedre braniteljica naslova Tina Mihelić i europski prvak Tonči Stipanović. Dan uoči početka Svjetskog prvenstva svih olimpijskih disciplina u Santanderu nema vjetra. Nevrijeme je oko 13 sati prošlo preko flote, potom se razvedrilo, ali vjetar se nije pojavio. Prognoza za prvih nekoliko dana natjecanja nije dobra, slab i promijenjiv vjetar. No, to je dio jedrenja, na to su svi navikli i nema puno uzrujavanja. Hrvatska reprezentacija obavlja svoje redovite zadatke, jedni se spremaju za prvi start, drugi prolaze službena premjeravanja, treći još uvijek treniraju…

– Reprezentacija je kompletna, mislim da su se svi ozbiljno pripremili. Očekujem bolji rezultat nego prije tri godine u Australiji, gdje smo imali samo jedno finale i jednu medalju. Osobno bi bio zadovoljan s jednom medaljom i dva – tri finala. Ova sezona je bila odlična, na europskim prvenstvima su naši jedriličari pokazali da su spremni, međutim vremenski sva su EP bila relativno daleko od ovoga i jako teško je postići dva puta vrhunac forme. Nadam se da su naši treneri u tome uspijeli. Došli smo ovdje prvenstveno izvaditi karte za Rio, u sedam klasa. Realno bi rekao 4-5 sigurnih, u dvije nadam se da će uspjeti, prema svemu što su dosad pokazali ići ćemo na OI u punom sastavu u svih sedam klasa, kaže izbornik Edo Fantela.

Prvi start predviđen je za petak u 13 sati. Natjecanje otvaraju samci u Laseru i Laser Radialu. Flote samaca su velike, u muškoj konkurenciji je 155 kormilara iz 72 zemlje, u ženskoj 123 kormilarke iz 58 zemalja. Tonči Stipanović, Filip Jurišić, Daniel Mihelić i Toma Višić nastupaju u Laseru; Tina Mihelić, Ana Zelić i Sandra Lulić u Radialu.

– Dobro sam se pripremila, dobro smo trenirali u Splitu i odradili pripreme u Visu. Brza sam u svim uvjetima i očekujem dobar rezultat. Čim se očekuje od tebe nije lako, ali probati ću izdržati i nositi se s tim pritiskom. Uvjeti na polju su drugačiji nego kod nas doma, velike su plime i oseke, to znači da će i morske struje biti jake. Prilagodit ću se tim uvjetima i probati „zgaziti“ konkurenciju – nasmijala se Tina Mihelić.

Tonči Stipanović, kao prvi na svjetskoj ljestvici Lasera, na pramcu svoje jedrilice ponosno nosi broj jedan.

– Ne gledam toliko na normu, došao sam ovdje osvojiti medalju. Lani sam je skoro imao oko vrata, u zadnjem plovu sam ostao bez medalje, nadam se da će ove godine sve biti dobro. Ako ne bude išlo nije kraj svijeta, ali stvarno se osjećam spremno, najspremnije dosad i mislim da će to biti moja regata – razmišlja Tonči dan prije starta.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.