SP u jedrenju: Hrvatski laseraši osigurali olimpijsku normu za Rio de Janeiro 2016. godine

SP u jedrenju: Hrvatski laseraši osigurali olimpijsku normu za Rio de Janeiro 2016. godine

U finalnoj zlatnoj skupini natjecanje će nastaviti dva hrvatska kormilara, Filip Jurišić i Tonči Stipanović. Tko će jedriti na OI u Riu odlučit će nacionalne kvalifikacije

Tonči Stipanović/Getty Images

Hrvatski laseraši osigurali su prvu olimpijsku normu na Svjetskom prvenstvu u jedrenju domaćin kojega je španjolski Santander. Laseraši su odradili četiri plova kvalifikacija, prema rezultatima prije prosvjeda u zlatnu finalnu skupinu plasiralo se 49 kormilara iz 23 zemlje. S obzirom da Santander nosi 50 posto normi za Rio 2016. upravo su 23 mjesta bila rezervirana za Laser na ovom natjecanju.

U finalnoj zlatnoj skupini natjecanje će nastaviti dva hrvatska kormilara, Filip Jurišić i Tonči Stipanović. Tko će jedriti na OI u Riu odlučit će nacionalne kvalifikacije, jer u jedrenju u svakoj disciplini svaka zemlja ima pravo na samo jednog predstavnika.

Stipanović je bio peti u trećem plovu prvenstva, no tek 27. u četvrtom, što mu je donijelo nakon četiri jedrenja 20. mjesto ukupnog poretka. S prva dva dana regate Stipanović nikako nije zadovoljan.

– Jako loš zadnji plov, prevrnuo sam se na polovici prve stranice niz vjetar i nakon toga je sve krenulo još gore, nisam ostao koncentriran, napravio sam puno grešaka. Za sutra se treba stvarno ohladiti i probati odjedriti puno bolje, onako kako sam trebao od samog početka, rekao je Stipanović.

Obradovao je Filip Jurišić, izvrsno drugo mjesto u četvtrom plovu, samo jednu stepenicu je ispod Stipanovića:

– Iskreno za mene je dan bio pretežak. U prvi plov sam ušao jako dekoncentriran i opušten i to je rezultiralo s lošim ulazom, nakon toga smo čekali na drugi plov i baš sam bio nervozan, ali stisnuo sam zube i odlično odradio drugi plov, s tim sam prezadovoljan, širokog smješka bio je Jurišić. U srebrnoj skupini natjecanje će nastaviti Daniel Mihelić, nalazi se na 60. mjestu, a Toma Višić kao 130. u brončanoj. Vodi Brazilac Robert Scheidt.

U Radialu Tina Mihelić slično kao i Stipanović jedno dobro i jedno slabije jedrenje, sedma na otvaranju danu, pri začelju flote u večernjem plovu. Ukupno je 14.

– Nekako sam imala viziju u drugom plovu da će bolje biti desno i tako sam i startala, na desnoj strani kod regatnog broda, okrenula prva u desnu stranu polja i vozila tako i na prvu oznaku sam došla zadnja. Idemo u finale, sad krećemo od početka, komentirala je Tina.

U ženskoj floti samaca u zlatnu finalnu skupinu ušlo je gotovo dvostruko više zemalja nego što je mjesta rezervirano za OI (19), tako da će se borba za mjesto u Riu nastaviti u finalu. Juniorka Ana Zelić također se plasirala u zlatnu skupinu, na svom prvom seniorskom SP, jako lijepi uspjeh za ovu mladu djevojku. Ana je 45.

– Zadovoljna sam, cilj mi je i bio da uđem u zlatnu skupinu, ali na ovoj regati ne gledam toliko na rezultat nego više na iskustvo, da naučim nešto. Bitno je da dobro jedrim, što mislim da mi zasad ide, kazala je Ana. Sandra Lulić dalje će jedriti u srebrnoj skupini, zauzima 95. mjesto. Prva je i dalje Čehinja Veronika Kozelska Fenclova.

U nedjelju kreću dvojci u klasi 470

Startali su daskaši, zasad nešto skromnije otvaranje naše dvojice predstavnika, nakon dva plova 58. je Luka Mratović, 65. Mihovil Fantela. U nedjelju kreću još dvije discipline, muški i ženski dvojci u klasi 470. U muškoj konkurenciji Šime Fantela i Igor Marenić uvijek su na listi kandidata za medalje. Naša iskusna posada podsjećamo ima četiri svjetska seniorska odličja, zlato 2009. i bronce od 2010. do 2012.

– Ove godine nam je ipak cilj norma, dakle biti u tih 13 koji će uloviti vizu za Rio. Na to smo fokusirani, e sad nešto ekstra, borba za medalju ili neki vrhunski rezultat to je sve bonus, smatra Marenić.

Za Eniu Ninčević i Romanu Župan cilj je također plasman na OI. Kvota je deset nacija.

– U našoj klasi deset nacija je otprilike prvih 11-12. Naša sezona nije bila toliko dobra, ali na Europskom prvenstvo smo pokazale da možemo, tako da se nadam da će nam ovi uvjeti pomoći da to riješimo, rekla je Župan.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.