SP u jedrenju: Pavle Kostov i Petar Cupać osvojili 11. i prvo mjesto prvog dana natjecanja

SP u jedrenju: Pavle Kostov i Petar Cupać osvojili 11. i prvo mjesto prvog dana natjecanja

- Otvorili smo odlično natjecanje, po malo nevjerojatnim uvjetima za SP, lagani vjetar sa svih strana, rekao je Pavle Kostov

Petar Cupać i Pavle Kostov

Pavle Kostov i Petar Cupać u klasi 49er-u odlično su otvorili Svjetsko prvenstvo, s 11. mjestom u prvom plovu i pobjedom u drugom. Njihova kvalifikacijska skupina jedina je koja je uopće jedrila, sve ostale klase nisu ništa odradile zbog preslabog vjetra. Kostov/Cupać su zasad tako treći u poretku kvalifikacija. S rasporedom natjecanja se zbog bonace već kasni.

Lokacija koja inače obiluje vjetrom, poznata po velikim valovima, i do deset metara visokim. To je inače Santander. Ali ovoga tjedna nije. Četvrti dan prvenstva bonaca cijeli dan, vruće. Ujutro se činilo da će sve biti dobro, rasčistila se naoblaka i suci su flotu prema planu pozvali na more oko podne, međutim kad su jedriličari stigli do regatnih polja vjetra je nestalo i signalizirana je odgoda starta. Igra živaca je počela. Oko šest sati su sudionici Svjetskog prvenstva, jedriličari, treneri, suci, logistika, ukupno oko 2000 ljudi, proveli plutajući na suncu. Nekoliko puta su pokušavani startevi, međutim vjetar se samo malo igrao. Puhnulo bi pet čvorova, što je donja granica za natjecanje, potrajalo 15ak minuta i nestalo. I tako cijeli dan. Jedini koji su uspjeli odjedriti dva plova bili su 49eri, i to samo jedna skupina. Za skiffove danas je bio prvi dan natjecanja. Pavle Kostov i Petar Cupać su izvrsno krenuli, 11. mjesto u prvom plovu, pobjeda u drugom, ukupno su treći.

– Odlično smo otvorili svjetsko prvenstvo. Dva plova po stvarno nevjerojatnim uvjetima za SP, lagan vjetar sa svih strana. U prvom plovu bili smo prvi na prvoj oznaci, vodili smo do pola plova, međutim onda smo upali u neke bezvjetrice, svašta je bilo po regatnom polju, ušli smo 11. i bili smo zadovoljni i s tim. U drugom plovu dobar start, vodstvo od prve oznake do cilja. Da je i ovo prvo bilo prvo mjesto, da smo otvorili prvenstvo s dvije pobjede, ne znam, možemo se spakirati i ići doma haha. Došli smo ovdje napraviti rezultat koji se pamti, komentirao je Pavle Kostov.

Šime Fantela i Igor Marenić su na diobi drugog mjesta među dvojcima, Tina Mihelić je 12. u ženskom samcu. Najduže su čekali daskaši, koji su u priličnom problemu s rasporedom. Trebali su u dva dana odraditi šest plovova kvalifikacija, a oni imaju u tri dana četiri. Minimum pet je potrebno u ovoj disciplini da bi se flota podijelila na finalne skupine. Stoga oni i sutra ponovno u planu imaju još taj jedan plov kvalifikacija. Podijela na finalne skupine mnogima je važna, jer svi oni koji ne uđu u zlatnu skupinu mogu se oprostiti od kvalifikacija za OI 2016. u prvom od dva kruga. Luka Mratović je zasad 44., u zlatnu skupinu ulazi 49 daskaša.

Puno problema za SP sa kašnjenjem programa. U ponedjeljak je bilo predviđeno 35 plovova, samo dva su odjedrena, sve to se prebacuje na utorak, sedam regatnih polja gotovo pa da neće biti dostatno za program u utorak sa svih deset disciplina na moru.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.