SP u jedrenju: Šime Fantela i Igor Marenić drugi nakon dva plova, Tina Mihelić deseta

SP u jedrenju: Šime Fantela i Igor Marenić drugi nakon dva plova, Tina Mihelić deseta

- Dug dan, imali smo opet zeznute uvjete, a ja nikako da spojim plov od početka do kraja, uvijek nešto zeznem, rekla je Tina Mihelić

Josip Olujić

Flota iz osamdesetak zemalja svijeta bila je spremna za isplovljavanje u deset sati, što znači da su oko devet stigli u marinu. Na vrijeme se nije isplovilo jer nije bilo vjetra. Krenulo se oko podne. I činilo se da će konačno zapuhati kako treba. Svi su startali, odjedrili jedan plov po vjetru snage osam do deset čvorova i onda je počeo kaos. Vjetar je oslabio, postao jako promijenjiv. Prekidi, odgode, čekanje narednih pet sati. Pritisnuti ogromnim brojem zaostalih jedrenja suci su držali flotu na moru sve do iza 19 sati, iako je bilo jasno da uvjeta za natjecanje nema. Ukupno 40 jedrenja je bilo predviđeno, 23 su održana, ali veći dio otpada na brze klase koje su jedrile u jutarnjem dijelu programa.

– Organizacija ludilo, ali vjetar katastrofa. Ne znam kad se dogodilo da u pet dana nije bio nijedan normalan plov za nijednu klasu. Skroz sam razočaran – kaže nekadašnji olimpijac Mate Arapov, ovdje trener.

Među dvojcima Šime Fantela i Igor Marenić su nakon dva plova drugi. U tri dana jedrenja oni bi trebali inače imati šest, u utorak su već trebala početi finalna jedrenja, ovako se nastavljaju i dalje kvalifikacije.

– Sedam sati na moru, jedan plov. Bili smo osmi. Previše čekanja, regatni odbor je radio greške, međutim vjetar im baš nije pomagao. Treći dan zaredom ne izgleda najsjajnije što se tiće uvjeta, međutim mi strpljivo dobro jedrimo. Jedrili smo malo konzervativnije, nismo htijelin riskirati. Nastavljamo dalje kvalifikacije, jer moramo još dva plova odraditi da bi krenula finalna jedrenja – kazao je Fantela.

U ženskoj konkurenciji Enia Ninčević i Romana Župan nakon četiri plova su 43., za njih su kvalifikacije gootve, nisu ušle u finalnu zlatnu skupinu, što znači da nisu uspijele ispuniti olimpijsku normu za Rio 2016. Iduće godine na SP tri mjesta su još na raspolaganju.

– Daleko smo od norme, loše smo jedrile, svašta nešto nam se dogodilo u ta četiri plova. A ništa, izvući pouku, glavu gore i spremiti se za drugi vlak za normu – rekla je Enia.

Slična priča je i s daskašima. Nakon pet jedrenja za RS:X Luka Mratović je 53., Mihovil Fantela 70., nisu ušli u zlatnu skupinu gdje će se daskaši dalje nastaviti nadmetati za mjesta na OI 2016. Za ovu disciplinu u drugom krugu je šest mjesta predviđeno.

U 49er-u jedna je skupina odradila danas tri plova, međutim druga u kojoj su Pavle Kostov i Petar Cupać nije nijedan, tako da ostaju rezultati nakon dva jedrenja prema kojima su Kostov i Cupać četvrti.

– Težak dan. Dva puta smo startali, odvozili dosta u oba slučaja, ali su oba puta plovovi prekinuti. Šteta, jer smo imali dobre pozicije u oba slučaja, mogli smo nastaviti ovaj dobar niz. Čekamo sutrašnji dan, trebamo još tri plova u kvalifikacijama odraditi – kaže Cupać.

Tina Mihelić napredovala je još dva mjesta u Laser Radialu, stigla je do desetog nakon šest jedrenja.

– Dug dan, imali smo opet zeznute uvjete, a ja nikako da spojim plov od početka do kraja, uvijek nešto zeznem.  Opet start nije bio najbolji, ali uspjela sam se izvući i u cilj ući 12. Konkurencija dosta luta s rezultatima, tako da do kraja ima još puno, na kraju će biti borba za medalje još – optimistična je
Tina.

Ana Zelić se nalazi na jako dobrom 36. Laseraši su jedini odjedrili dva plova u finalnoj zlatnoj skupini. Na 26. mjestu je Tonči Stipanović, na 45. Filip Jurišić.

Finaši su u dva dana odjedrili samo jedan jedini plov.  A na moru sve skupa su proveli oko 15 sati. No, za utjehu barem je taj jedan prošao odlično za hrvatske kormilare. Treći je bio Josip Olujić, peti Ivan Kljaković Gašpić, šesti Milan Vujasinović, 16. Nenad Bugarin, 34. Dan Lovrović.

– Od starta je dobro krenulo, dobro sam otvorio regatu, bio sam drugi do prve oznake, niz vjetar sam izgubio jedno mjesto – kratko je prepričao Josip Olujić.

U srijedu je šesti dan prvenstva, sve klase jedre. Laseraši se približavaju završnici, još su im dva dana preostala.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.