SP u jedrenju: Šime Fantela i Igor Marenić na diobi drugog mjesta u klasi 470

SP u jedrenju: Šime Fantela i Igor Marenić na diobi drugog mjesta u klasi 470

- Vrijeme je čudno, prognoza je takva za cijeli tjedan, idemo smireno i strpljivo, čekajući svoju priliku, zadovoljan je Fantela

Šime Fantela i Igor Marenić/www.hjs.hr

Hrvatski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić u jedinom su plovu za 470 bili izvrsni drugi, te se nakon prvog dana ove discipline na SP-u jedrenju (Santander) nalaze na diobi drugog mjesta.

– Vjetar je bio lagan, na granici regularnosti, no organizatori su odlučili pustiti plov do kraja. Nije krenulo najbolje, bili smo oko 12. mjesta na prvoj oznaci, ali raduje da smo kroz slijedeće stranice napredovali i ušli drugi u cilj. To je odlično, daje nam samopouzdanje, u brzinu, u trim, a ostalo korak po korak, plov po plov. Vrijeme je čudno, prognoza je takva za cijeli tjedan, idemo smireno i strpljivo, čekajući svoju priliku, zadovoljan je Fantela.

Enia Ninčević i Romana Župan u ženskom dvojcu imale su dosta poteškoća na moru, dva nesretna dodira oznaka kursa, tako da su nakon dva plova 39. Prvi preduvjet borbe za olimpijske norme u ovoj disciplini za djevojke je plasman u zlatnu skupinu, imaju još dva plova kvalifikacija da se pokušaju izboriti za gornju polovicu poretka od ukupno 54 posade.

U poretku je napredovao daskaš Luka Mratović, nalazi se na 44. mjestu nakon četiri jedrenja. Daskaši kasne za programom, moraju odraditi pet jedrenja u kvalifikacijama da bi se flota podijelila na finalnu zlatnu i srebrnu skupinu. Daskaši će tako sutra najprije morati odraditi zaostali plov kvalifikacija, vratiti se na kopnu za novu podjelu na skupine i potom ponovno isploviti za finale. U zlatnu skupinu ulazi 49 daskaša, kako zasad stvari stoje nadmetanje za mjesta na Olimpijskim igrama 2016. nastavit će se u ovoj disciplini također samo u zlatnoj skupini. Mihovil Fantela je na 72. mjestu. Vodi Poljak Piotr Myszka.

Laseraši se i dalje muče. Tina Mihelić je napravila mali korak naprijed, na 12. mjesto, no još nije odjedrila kako ona zna. U petom plovu prvenstva, prvom finala, bila je 17.

– Ludi uvjeti vladaju na moru, prvi dan finala nisam dobro počela. Vjetar je okrenuo i opet sam bila pri začelju flote. Nije baš mjesto za biti zadovoljna, ali što je tu je idemo dalje, kazala je Mihelić. Prva je Kineskinja Dongshuang Zhang.

Diskvalifikacija Stipanovića i Jurišića

Tonči Stipanović i Filip Jurišić pali su na 30. i 44. mjesto. Razlog – diskvalifikacija radi preuranjenog starta u jedinom plovu za Laser. Srebrna i brončana skupina Lasera nije danas ništa odjedrila. Vodi Nizozemac Nicholas Heiner.

U ponedjeljak startaju posljednje dvije discipline, Finn i 49er. U Finnu Hrvatsku predstavljaju čak petorica kormilara: Ivan Kljaković Gašpić, Milan Vujasinović, Josip Olujić, Nenad Bugarin, Dan Lovrović.

– Svi su suparnici poznati, naravno svi su spremni, vjerujem da su se svi maksimalno pripremili isto kao i ja. Regata će sigureno biti zanimljiva, borba do zadnjeg dana, bit će zanimljivo u svakom slučaju, najavljuje Kljaković Gašpić.

Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u također se osjećaju odlično nakon odrađenih treninga.

– Zasad sve ide kako smo planirali, nadamo se odlično rezultatu, naravno da je u prvom planu olimpijska norma, da ne moram poslije za tim trčati, ali sportski je nadati se i nekoj medalji, koja sve ove godine nedostaje, ističe Cupać.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.