SP u podvodnom ribolovu: Hrvatskoj ekipna bronca, tri Hrvata u prvih deset

SP u podvodnom ribolovu: Hrvatskoj ekipna bronca, tri Hrvata u prvih deset

U pojedinačnom poretku sva tri hrvatska predstavnika plasirala su se među prvih deset u konkurenciji 63 ribolovca– Gospić je sedmi, Kesić deveti, a Jakupović deseti

Hrvatski reprezentativni trojac podvodnih ribolovaca, Daniel Gospić (Škarpina Nerezine), Radoslav Jakupović (Udica Mali Lošinj) i Stjepko Kesić (Tribunj) dvodnevnim su ribolovom na 29. Svjetskom prvenstvu održanom u glavnom gradu Perua, Limi, Hrvatskoj priskrbili brončano odličje u konkurenciji 22 zemlje. U pojedinačnom poretku sva tri hrvatska predstavnika plasirala su se među prvih deset u konkurenciji 63 ribolovca– Gospić je sedmi, Kesić deveti, a Jakupović deseti. Apsolutni pobjednici svjetske smotre su Španjolci koji su osvojili ekipno zlato, te prva tri mjesta u pojedinačnom poretku.

Novi svjetski prvak je tako postao Xavi Blanco, ispred reprezentativnih kolega Samuela Tomasa i Santiaga Lopeza. Srebro u ekipnom poretku s malom su prednošću ispred Hrvatske, uzeli Portugalci. Ovogodišnju svjetsku smotru obilježili su katastrofalni uvjeti na moru, ali i loša organizacija. Vidljivost je bila gotovo pa nikakva, a dodatne probleme stvarala je jaka mareta. Uz takvu vidljivost bilo je vrlo teško, na nekim mjestima i nemoguće uloviti ribu, tako da su sudionici praktički dva dana bili u utrci za malo većom vidljivošću koja bi rezultirala ulovljenom ribom. Ako je suditi po analima, tako malo ulova na Svjetskom prvenstvu još nije bilo. Prvog je dana lova Gospić imao pet validnih riba, što mu je donijelo sedmo mjesto. Kesić je bio u medalji sa osam riba na trećem mjestu, dok bi Jakupović najrađe prvi dan zaboravio jer je sa dvije ribe bio tek dvadeset i peti.

No, drugog dana uvjeti su bili još gori nego prvog. Gospić je sa tri ribe uspio zadržati sedmo mjesto u ukupnom poretku, Jakupović je sa čak šest riba došao do desetog mjesta, dok Kesić nije uspio zadržati vrh jer nije ulovio niti jednu važeću ribu. Portugalci su drugi dan odlično odradili te su uspjeli skočiti na drugo mjesto ekipnog poretka. Najveću ribu natjecanja ulovio je Čileanac Miguel Soto, crnog lora od 4269 grama. – Nisam zadovoljan svojim rezultatom jer su pripreme dobro tekle. Na vremenske uvjete se ne može utjecati, no zadovoljan sam jer sam uspio bez obzira na sve napraviti zacrtano. Odradio sam svoje pozicije, ali na nekima nije bilo ribe i to je utjecalo na konačni rezultat. HSŠRM nam je sve omogućio, no logistika na terenu trebala je biti ozbiljnija i trebalo joj je pristupiti sa više entuzijazma jer smo mi lovci svoj dio odradili, ocijenio je Daniel Gospić. Organizacija je bila za zaborav. Reprezentacije su svaki dan prevožene autobusima iz Lime u sat i pol udaljenu marinu, ogromna kašnjenja u satnici bila su normalna, različiti brodovi za ribolovce, te vaganje koje je napravljeno tako da nitko nije znao tko ima koliko važećih riba i bodova obilježile su peruansko prvenstvo koje se u tu zemlju vratilo nakon 20 godina.

Hrvatska je medaljom zadržala kontinuitet rezultata i svoje mjesto u vrhu svjetskog podvodnog ribolova. Priznanje reprezentativcima odao je i predsjednik HSŠRM Đuro Marinović koji ih je dočekao na povratku na aerodromu u Veneciji sa prigodnim znakom pažnje i čestitkama.

Rezultati ekipno:

1.Španjolska 459,935 postotnih bodova
2.Portugal 262,912
3.Hrvatska 247,044
4.Italija 229,016
5.Čile 175,175
6.Grčka 139,480
7.Tahiti 126,704
8.Brazil 119,490
9.Bugarska 114,823
10.Peru 107,352

Rezultati pojedinačno:

1.Xavier Blanco (Špa) 187,658 postotnih bodova
2.Samuel Tomas (Špa) 146,213
3.Santiago Lopez (Špa) 126,065
4.Concetto Felice (Ita) 108,235
5.Pedro Domingues (Port) 104,980
6.Jody Lot (Port) 103,287
7.Daniel Gospić (Hr) 87,738
8.Andrii Lagutin (Ukr) 80,818
9.Stjepko Kesić 8Hr) 80,486
10.Radoslav Jakupović (Hr) 78,820

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.