SP2018: POVIJEST SLAVNOG BRAZILSKOG NOGOMETNOG DRESA

SP2018: POVIJEST SLAVNOG BRAZILSKOG NOGOMETNOG DRESA

Brazil je žute dresove počeo koristiti 1954. godine.

foto: 3neel.com

Još je svega mjesec dana ostalo do najvažnijeg događaja ove godine, Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Od deset nacionalnih vrsta koje će sudjelovati na Mundijalu, uključujući i hrvatsku reprezentaciju nosit će Nikeove dresove, gdje je i slavni Brazil, najtrofejnija reprezentacija sa pet naslova svjetskog prvaka i jedan od najvećih favorita za predstojeće svjetsko prvenstvo.

Brazil 1954.

Zasigurno će hrvatski dres biti jedan od najljepših u Rusiji, ali samo jedan dres je najpoznatiji u svijetu nogometa i sporta općenito – brazilski.

Jedan od najvećih brazilskih nogometaša i slavni kapetan svjetskih prvaka iz 1970. godine Carlos Alberto objasnio je što njima zapravo znači nositi nogometni dres: „Za Brazilce, taj žuti dres je svet. Kada ga nosimo, osjećamo veliki ponos, ali i odgovornost.”

Brazil 1970.

Kada prošetate bilo kojim svjetski poznatim gradom velika je mogućnost da poslije par minuta vidite nekoga u upadljivom žutom dresu, najčešće sa brojem 10 na leđima.

Zanimljiva je priča o nastanku slavnog brazilskog dresa. Brazil je, naime, igrao u bijelim majicama, bijelim hlačicama i bijelim štucnama što ni najmanje nije ukazivalo na vezu sa brazilskom zastavom.  Upravo radi toga je 1953. godine objavljeno natjecanje u novinama, a za uvjet je postavljeno da se na dresu moraju nalaziti sve četiri boje države: plava, žuta, zelena i bijela, a reprezentacija bi taj dres nosile već sljedeće godine na svjetskom prvenstvu u Švicarskoj. Aldyr Garcia Schlee, 18-godišnji ilustrator koji je tada bio zaposlen u novinama kada se prijavio za natjecanje  je istaknuo kako dres mora biti žute boje.

brazil 2002.

Prvu utakmicu u žuto dresu Brazil je odigrao na Maracani 1954. godine kada su pobijedili Čile rezultatom 1:0. Četiri godine kasnije, ova reprezentacija osvojila je Svjetsko prvenstvo u Stockholmu nakon pobjede nad domaćom reprezentacijom Švedske. Ipak, zbog boja dresa domaće selekcije pobjedu su ostvarili u plavim dresovima jer su ljudi iz nogometnog saveza Brazila u Stockholmu kupili 22 majice na koje su naposlijetku zalijepili grb nacionalne reprezentacije.

  1. godine Brazil je osvojio prvi trofej u žutim dresovima gdje je pala Čehoslovačka, a ostalo je povijest..