Španjolska 2014.: Utakmica s Litvom u Areni Zagreb uvertira u Svjetsko prvenstvo

Španjolska 2014.: Utakmica s Litvom u Areni Zagreb uvertira u Svjetsko prvenstvo

- Naša je velika želja bila da igramo s vrlo atraktivnim protivnikom ali i velikim dužnikom, objasnio je Repeša

Nakon ostvarenog uspjeha prošlog ljeta, nakon odličnog rezultata na EP-u u Sloveniji, vodstvo hrvatske košarkaške reprezentacije ponovo se okupilo na jednom mjestu. Prilikom predstavljanja plana priprema za SP 2014. u Španjolskoj na druženju s novinarima bili su izbornik Repeša, glavni tajnik HKS-a Željko Drakšić i novo lice u reprezentaciji, ali svima dobro poznato – Nikša Prkačin u ulozi sportskog direktora seniorske reprezentacije. Prkačinova glavna zadaća bit će komunikacija s igračima.

– Malo sam slab na njega jer on je kapetan hrvatske reprezentacije, bio i uvijek će to biti u mojim očima. Neke stvari koje je iz svog privatnog života zanemario samo da bi igrao za reprezentaciju zaista puno govore o njemu, Nikša se baš uvijek odazvao to nama puno znači u Savezu. Tako da nakon prijedloga izbornika Repeše za nas nije bilo dileme, odmah je na početku rekao glavni tajnik HKS-a Željko Drakšić.

Plan priprema za SP u Španjolskoj je gotov, sve je posloženo. Očekuju nas izuzetno kvalitetne utakmice i protivnici po mjeri, onoliko koliko treba. No u planu priprema nekako najviše iskače utakmica s velikom reprezentacijom Litve. Svjestan je toga i izbornik Repeša koji je se još jednom zahvalio izborniku i reprezentaciji Litve što su nam izašli u susret i promijenili program.

– Naša je velika želja bila da igramo s vrlo atraktivnim protivnikom ali i velikim dužnikom (jer nikako da ih dobijemo već godinama), da završimo te naše pripreme u Zagrebu i da to bude uvertira u Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj, a to će i biti u Areni pred velikim brojem ljudi, objasnio je Repeša.

Dvoboj s Litvom će biti odlična pozivnica navijačima koji su bodrili naše reprezentativce u Sloveniji da dođu i malo dalje, do Španjolske. Sigurno je najvažnija stvar da svi igrači koji su kandidati za reprezentaciju izađu što zdraviji iz sezone, da se naprave što bolje pripreme, da kemija momčadi ostane onakva kakva je bila u Sloveniji.

– Kao reprezentacija uvijek moramo imati dva primarna cilja. Da hrvatski građanin bude ponosan kako njegova reprezentacija izgleda na terenu i van terena, to je poslije Slovenije obveza više.

Što se tiče drugog cilja to je kontinuitet, tu je izbornik mislio na to da budemo prisutni na svim velikim natjecanjima a da to nisu samo europska prvenstva nego i svjetska i Olimpijske igre, koje smo ponekad preskakali u zadnje vrijeme. Neće biti nikakvih grešaka koje su nam se događale prošlih godina, tj. samo godinu ranije.

– Nikad neću više otići na turnir iz mirovanja. To je razlog zašto smo prošle godine loše izgledali i u Turskoj i u Francuskoj. Pošto se na iskustvu uči sad će uzeti odmor samo nakon turnira. Svaka od reprezentacija u skupini je kvalitetna i o tome nema diskusije, ono što je namjera na SP-u je da budemo rezultatski što uspješniji. Imperativi su jasni – dati sve od sebe i izgledati što je moguće bolje na terenu. A to neće moći baš svi igrači jer ozljede su te koje muče dosta njih a najviše kapetana Roka Ukića o kojem je bilo puno priče. Svi su u kontaktu s Rokom i bilo je najviše pitanja što je s njegovim Ahilovim tetivama. Po riječima izbornika jedno je sigurno:

– Roko na operaciju neće ići, mora proći terapiju, mora imati mirovanje, koliko će potrajati to mirovanje to još ne znamo, puno ovisi i to kad će njemu završiti sezona. Na kraju krajeva, igrači su ti koji su najbitniji, naglasio je izbornik hrvatske reprezentacije i nastavio:

– Oni su na terenu, prave razliku, prave kemiju, a mi smo tu svi skupa, na čelu samnom kao najbližim čovjekom, njima radimo jedan servis da bi ljudi bili zadovoljni kako oni izgledaju. Što se tiče popisa – za širi popis je još prerano, kad sezone budu primicale kraju ići će se na širi popis. Znamo koji su igrači bili nositelji u Sloveniji. Znamo koji je to širi spisak jer ruku na srce malu bazu imamo. Velika je želja zadržati bekovski par koji je bio u Sloveniji, Roko Ukić i Didi Draper. Dva igrača koji su dosta različiti ali koji mogu igrati i zajedno, štoviše nadopunjavati jedan drugoga. To je Repešina prva opcija ali i želja.

U skauting potencijalnih kandidata se krenulo. Puno je tu faktora koji utječu na konačni odabir. Socijalna osoba koja se može uklopiti i da ima želju i volju. Hrvatsku javnost najviše zanima dvojac Šarić – Hezonja.

– Naša je obaveza da im damo priliku, da im damo razvojni put kakav su imali dosad, tu smo da pomognemo, napravit ćemo sve da budu uspješni i jedan i drugi će imati cijele pripreme, dodao je izbornik. Drugi Amerikanac?

– Apsolutno. Playmakerska pozicija nam je kritična i to moramo svi skupa shvatiti. Mora se čak imati i treća opcija, uvjerenja je izbornik. Jer čak i druga opcija sa strancem je uvijek opcija koja nosi određenu dozu nesigurnosti jer nikad nemaš garancija da netko neće dva dana prije priprema ili se razboliti ili bilo što. Moramo imati opciju A, B ali i C s obzirom na kritičnost te pozicije u našoj košarci, zaključio je Repeša.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.