Treće Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016.

Spektakl boja, slika i zvukova na otvorenju Sveučilišnih igara

Spektakl boja, slika i zvukova na otvorenju Sveučilišnih igara

Zna se da nije lako studirati i postizati dobre sportske rezultate stoga su participanti samim svojim sudjelovanjem već šampioni truda, vjere, znanja i napora.

EUG Zagreb-Rijeka 2016/ Marko Prpic/PIXSELL

Priča o sveučilišnom sportu nije priča o rušenju rekorda i osvajanju medalja, sveučilišni sport je priča o prijateljstvu, o rušenju mentalnih, nacionalnih, političkih, vjerskih i drugih barijera, sveučilišni sport je priča o budućnosti.

Pred prepunim gledalištem stadiona Mladost u Zagrebu svečano su otvorene  dugočekivane sveučilišne igre Zagreb-Rijeka. Bio je to pravi uvod u uzbuđenja koja nas tijekom naredna dva tjedna čekaju u dva hrvatska grada.

Spoj tradicionalnog i modernog koji će najbolje predstaviti zemlju domaćina i Igre, mimohod sportaša s puno dobrog raspoloženja koje nisu pokvarili niti naleti kiše, pozdravne poruke koje najbolje opisuju što znači veliko sportsko natjecanje kojemu je Hrvatska domaćin… Tijekom nešto manje od dva sata s puno plesa, pjesme i zabave, svečani uvod bio je pravi, a na njegovu kraju, u prvi plan probila se glavna poruka – Igre mogu početi!

U režiji Krešimira Dolenčića, ceremonija je otvorena predstavljanjem gradova domaćina. Zagreb je tako označen kao grad sveučilišta, parkova, muzeja, umjetnosti i sportskih uspjeha; a Rijeka kao grad pomorstva, torpeda, rock and rolla, dobrih vibracija i drugog najvećeg karnevala na svijetu.

Atletskom stazom prošetalo je preko 5000 dobro raspoloženih sudionika abecednim redom 41 države iz kojih dolaze, uz upadice voditelja o poznatim i manje poznatim činjenicama 403 sveučilišta koja predstavljaju. Zadnji su prošetali domaćini, hrvatski studenti sa 16 sveučilišta iz Zagreba, Osijeka, Karlovca, Rijeke, Splita, Pule, Vukovara i Dubrovnika.

Predstavljena je i maskota ovogodišnjih Igara, hrčak Hrki koji je izveden iz poznate misli utemeljitelja modernih olimpijskih igara, baruna Pierrea de Coubertina: ‘Važno je sudjelovati!’ Iako nije sportske građe to ga ne spriječava da se bavi sportom.  Zanimljiva je činjenica da je  hrčak životinja koja najviše voli trčati te da svjetski rekord u trčanju hrčaka na 9 metara iznosi 38 sekundi.

Prije prisega sportaša i sudaca, okupljenima na atletskom stadionu obratili su se predsjednik Europskih sveučilišnih igara Zrinko Čustonja, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković i predsjednik Europske sveučilišne sportske organizacije Adam Roczek koji je tom prigodom i rekao kako:

“Studenti, igre su napravljene za vas! Vaš talent i predanost su vas i doveli ovdje. Natječite se sa strašću, ali u duhu Fair Play-a, poštujte svoje protivnike i uživajte u svakom trenutku svog boravka ovdje.”

Na kraju svečanosti, Igre je otvorio Tihomir Orešković, predsjednik Vlade RH, koji je u zahvali organizatorima istaknuo važnost ovog sportskog okupljanja, rekordno velikog za Hrvatsku. Orešković je izrazio uvjerenje da će Hrvatska biti jednako dobar domaćin tisućama studenata kao što je bila i tijekom zagrebačke Univerzijade iz 1987. godine, a svim sudionicima poslao je poruku za koju vjeruje da će biti prihvaćena jako dobro.

“Zabavite se, ali ne previše!”, kazao je predsjednik hrvatske Vlade prije nego je proglasio Igre otvorenima.

Ceremonija je završena prisegama sportaša i sudaca. U ime natjecatelja prisegla je Ana Lenard, karatistica iz Zagreba, a u ime sudaca Ivan Šverko, košarkaški sudac iz Rijeke.

Nositelj Igara je Europska sveučilišna sportska organizacija (EUSA), a Igre Zagreb-Rijeka pod vodstvom su Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS).

foto: EUG Zagreb-Rijeka 2016 /Marko Prpić (PIXSELL)

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.