Splitski suci bojkotiraju Alojzija Šuprahu, nema nogometa!

Splitski suci bojkotiraju Alojzija Šuprahu, nema nogometa!

Tragikomedija u Splitsko-dalmatinskoj županiji...

Foto: commons.wikimedia.org

Ovog vikenda se u Splitsko-dalmatinskoj županiji neće igrati niti jedna utakmica u organizaciji županijskog saveza jer su apsolutno svi suci stupili u bojkot jer ne žele Alojziju Šuprahi davati legitimitet na funkciji predsjednika županijskog saveza i najavili su da će bojkot trajati do njegove ostavke. Sve je počelo zbog izbora za predsjednika Udruge nogometnih sudaca Splitsko-dalmatinske županije. Povjerenik za suce i delegate Ante Kušeta odlučio se kandidirati, a Index.hr doznaje da bi bio izabran jer ima većinsku potporu. No, onda se i Šupraha odlučio kandidirati, čemu se Kušeta nije protivio jer je do njegovo demokratsko pravo i delegati bi na Skupštini donijeli odluku.

No, Šupraha je očito pomislio da nema većinsku potporu i ucijenio je Kušetu da odustane od kandidature ili će biti smijenjen sa svih funkcija. Na to je spomenuti sam odmah podnio ostavku. Svi suci su tada odlučili da neće suditi niti jednu utakmicu do Šuprahine ostavke. Prema pravilniku Fife sudac ne smije direktno odbiti suditi, pa su pronalazili izlike u raznim privatnim obvezama i problemima.

Spomenuta Skupština je bila sazvana za jučer, ali zbog nedostatka kvoruma nije održana. Pojavilo se samo desetak zastupnika, a novinari su izbačeni. Šupraha je pokušao dovesti suce iz susjednih županija, no očito su i oni podržali Kušetu jer poziv nitko nije prihvatio. Cirkus se nastavio kad je Šupraha pokušao dogovoriti sastanak s Kušetom, no na dogovor s predsjednikom krenuli su neki članovi Saveza, kojima su ulaz u prostorije zabranili zaštitari.

Zanimljivo je podsjetiti da će po novom Zakonu o sportu ponovno biti formiran Zbor sudaca nakon 13 godina. Predsjednik Zbora kontrolira novac koji Uefa godišnje donira HNS-u za razvoj sudaca. Svi županijski savezi će predložiti kandidata za spomenutu funkciju, a kandidat Splitsko – dalmatinske županije je trebao biti Kušeta. Podsjetimo da suci za registraciju na regionalnom nivou plaćaju pet tisuća kuna takse, dok je za državni nivo iznos dvostruko veći. Županijski savez je do prije desetak dana sufinancirao pola iznosa, ali potom je Šupraha to ukinuo.

Zanimljivo je da Šuprahi po novom Zakonu o sportu prijeti izbacivanje iz Izvršnog odbora HNS-a jer će svi članovi IO-a i Skupštine morati biti predstavnici klubova ili sudačkih udruga. Trenutno je nemoguće da bivši sudac ispuni ovaj uvjet.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.