Sportaši koji na Sveučilišnim igrama zajedno stvaraju povijest

Sportaši koji na Sveučilišnim igrama zajedno stvaraju povijest

"Moramo pokazati da smo tu i da možemo, da nismo drukčiji od drugih", rekle su natjecateljice - plivačica Rocio i delegatkinja Carmen sa Sveučilišta u Cordobi.

Foto: eug2016.com

Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016. prve su na kojima se natječu i studenti s invaliditetom, ali i prvo međunarodno natjecanje na kojem se para sportaši natječu kao posebna kategorija pojedinog sporta.

Orijana Pernjak Grbac i Barbara Tunjko iz Odbora za sport ESI-a kažu kako je želja organizatora bila uklopiti osobe s invaliditetom, jer je važno pokazati da se sportom može baviti svatko.

‘Svatko ima neke svoje potrebe i svi smo jednaki, zato smo se i odlučili za ovo, nije nam bilo teško potruditi se i prilagoditi, unatoč preprekama koje postoje za svaki prvi put’, složile su se Orijana i Barbara. ‘Nadamo se da će na budućim igrama biti više sportova u kojima će se natjecati i sportaši-studenti s invaliditetom’, zajednički su zaključile.

Osobama s invaliditetom prilagođen je i Kampus Trsat. U srijedu, su stigli  prvi sportaši i smješteni su u prilagođene sobe. Plivačica Rocio i delegatkinja Carmen sa Sveučilišta u Cordobi zadovoljne su i nemaju problema u kretanju po Kampusu ili po smještajnim paviljonima.

‘Bez problema smo došle gdje god smo trebale, svugdje ima i rampe i dizala. Postoji ipak jedna sitnica, a to je da su kreveti u sobama preniski, ali to se lako da riješiti, ipak smo prvi stanovnici u tim sobama’, izjavile su te spremno nadodale:  ‘Moramo pokazati da smo tu i da možemo, da nismo drukčiji od drugih. Stvaramo povijest!’

Valja spomenuti i kako će se deset predstavnika hrvatskih sveučilišta natjecati u sve četiri kategorije stolnog tenisa na Igrama. Jedna od hrvatskih predstavnika, Maja Šuman, kao jedina djevojka natječe se istovremeno u ženskom turniru stolnotenisača bez invaliditeta, ali i u muškoj kategoriji para stolnotenisača.

Šest od deset predstavnika pripada stolnoteniskom klubu za osobe s invaliditetom Uriho, koji je jedan od najvećih i najboljih klubova. Predstavnici stolnoteniskog kluba Uriho devet puta zaredom su državni prvaci.

‘Pripremali smo se za Sveučilišne igre, nastupamo u većini kategorija i ja se nadam se da ćemo osvojiti šest medalja,’ najavila je trenerica hrvatskih predstavnika Jadranka Blagus koja je  zadovoljna organizacijom i uvjetima  te se zahvaljuje koordinatoru osoba s invaliditetom na Europskim sveučilišnim igrama Branimiru Bagariću.

Raspored, rezultate natjecanje i sve ostale zanimljivosti se može pogledati na sljedećem linku ovdje

stolnotenisac na sveucilisnim igrama MilanPavicic

Foto: eug2016.com

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.