Sportski psiholog Anđelko Botica: Emocije nepotrebno troše psihičku energiju

Sportski psiholog Anđelko Botica: Emocije nepotrebno troše psihičku energiju

-Emocije nepotrebno troše psihičku energiju i ne dozvoljavaju racionalnom dijelu našeg mozga da rukovodi izvođenjem i automatizmom kretnji i reakcija, kaže Botica

Već odavno rad s psiholozima sastavni je dio priprema sportaša za natjecanja. Fizičke pripreme mogu biti  odrađene savršeno, ali ako sportaš nije, laički rečeno, mirne ruke i hladne glave rezultat izostane. Anđelko Botica, stručnjak je kojemu je specijalnost sportska psihologija i pravi je sugovornik na ovu temu.

Što za sportaša znači nastup na velikom natjecanju?

Nastup nacionalne reprezentacije na velikim natjecanjima redovito je medijski popraćen i sportaši često bivaju izloženi mnogo  više nego što su navikli. Mnogi od njih nastupaju za svoje klubove, ali nastup za nacionalnu vrstu mnogim sportašima služi na čast i ponos. Pri tome se doživljavaju vrlo intenzivne emocije, pa posebnu važnost prije velikih natjecanja treba pridati dobroj psihološkoj pripremi.

Što je važno obuhvatiti u okviru psihološke pripreme?

Na samom početku važno je posvetiti se zajedničkom cilju.  Svaki od reprezentativaca mora biti spreman individualne ciljeve podrediti zajedničkom cilju. Nadalje, bitno je raditi na funkcionalnosti grupe u vidu razvoja grupne kohezije, kako bi se zajednički cilj lakše ostvario. Važno je razvijati funkcionalne psihološke sposobnosti, kao što su nošenje s pritiskom, te kako održati adekvatan fokus tijekom natjecanja.

U kojim uvjetima je optimalno psihološki se pripremati za natjecanje?

Izolacija je vrlo važna u fazi psihološke pripreme, kao i za vrijeme natjecanja. Sportaši se puno odriču i vrijeme provode odvojeni od obitelji, ali to je jedini način da se adekvatno pripreme, sačuvaju psihičku energiju za natjecanje i zadrže fokus.  Uvjeti u kojima sportaši treniraju su poznati, ali na natjecanju često zna doći do stresnih situacija uzrokovanih tehničkim propustima organizatora. Predviđanje ovakvih scenarija i dogovor oko postupaka koji će slijediti može smanjiti tjeskobu i stres kod sportaša.  U fazi pripreme treba predvidjeti periode monotonije, tj.  dosade koje se može izbjeći dobrim planiranjem slobodnog vremena i osmišljavanjem zajedničkih aktivnosti koje ujedno mogu služiti za jačanje grupne kohezije.

Kako da sportaši prihvate ishode ili rezultate natjecanja ?

Rezultat uvelike utječe na samopouzdanje sportaša, stoga je bitno kako raditi analizu. Sam rezultat nije lako kontrolirati i sportašima se preporuča da za vrijeme natjecanja budu usmjereni na ono što mogu kontrolirati, a to je njihovo izvođenje (tehnika i taktika), jer će na taj način smanjiti stres. Gledanje samo rezultata može dovesti do euforičnih i disforičnih situacija.  Važno je emocije držati na otprilike istoj razini, odnosno izbjegavati oduševeljenja ili razočaranja, te se unaprijed pripremiti na koji način će se rezultate analizirati. Isključivo usmjeravajući sportaše na ono što mogu kontrolirati. U svrhu održavanja emocija na istoj razini, korisno je naglasiti izbjegavanje motivacijskih faktora na bazi emocija. Emocije  nepotrebno troše psihičku  energiju i ne dozvoljavaju racionalnom dijelu našeg mozga da rukovodi izvođenjem i automatizmom  kretnji i reakcija. Dakle, preporuka je da se izbjegava motivacija bazirana na emocijama.

I za sam kraj ovog razgovora, kako bi sportaši trebali reagirati u odlučujućim trenutcima ?

Čest je problem da „odlučujuće trenutke“ gledamo izdvojeno, kao da svi oni trenutci prije ili poslije nisu važni. Sportaše treba  pripremati na te odlučujuće trenutke (npr. redoslijed igrača pri izvođenju jedanaesteraca), ali isključivo kao dio cjelokupnog  natjecanja ili utakmice. Nije kraj dok sudac ne „odsvira“ kraj. Jer u sportu, kao i u životu, često dolazi do iznenadnih obrata  i svatko ima pravo nadati se povoljnom ishodu. Ima jedna izreka koja je vrlo optimistična, ali se  uklapa u završetak ovog  razgovora, a ona glasi: „Sve će biti u redu na kraju. Ako nije u redu, nije kraj”. Ovo je stav pobjednika i svatko od nas ima  pravo nadati se povoljnom ishodu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.