Stipe Bralić, izbornik kadeta za HR: Teško je u svakoj generaciji imati Šarića ili Hezonju

Stipe Bralić, izbornik kadeta za HR: Teško je u svakoj generaciji imati Šarića ili Hezonju

- Definitivno smo mogli biti dvije, tri pozicije bolje plasirani, objašnjava Bralić nakon 11. mjesta na EP-u u Latviji

Mate Kalajžić i Stipe Bralić

Hrvatski kadeti posljednji su od nacionalnih selekcija odradili svoj nastup na kontinentalnoj smotri. Domaćin ovogodišnjeg U-16 prvenstva bila je Latvija, a Hrvatska se na kraju morala zadovoljiti 11. mjestom. Temeljni cilj ostanka u elitnoj A diviziji europske košarke je ostvaren, iako ostaje dojam da je Hrvatska u Latviji mogla ostvariti i bolji rezultat.

– Što se tiče našeg nastupa, dao bih mu osrednju ocijenu. Definitivno smo mogli biti dvije, tri pozicije bolje plasirani. No, isto tako smatram da smo mogli i lošiji plasman ostvariti. Nakon nekoliko generacija u kojima je bilo nekoliko megatalenata ova je selekcija imala jedan ujednačen igrački kadar u kojem nitko nije previše iskakao. Jednostavno je teško u Hrvatskoj u svakoj generaciji imati jednog Šarića ili Hezonju. Pogotovo na tako mali broj klubova, objašnjava u uvodu izbornik Stipe Bralić.

Hrvatska je u Latviji u devet odigranih dvoboja ostvarila učinak od četiri pobjede i pet poraza, smjestivši se na 11. mjesto u konkurenciji 16 europskih selekcija. Izabranici Stipe Bralića pobijedili su Grčku, Litvu, Ukrajinu i Rusiju, dok su poraženi od Bosne i Hercegovine, domaćina Latvije, Srbije, Turske i Grčke.

– Da smo u utakmici protiv Bosne imali malo više pameti posljednjih 30-tak sekundi mogli smo biti bolje plasirani. Recimo oko sedmog, osmog mjesta… Više od toga je bilo teško realno očekivati.

Poraz u uvodnom dvoboju hrvatski je sastav praktički usmjerio prema borbi za ostanak.

– Četiri utakmice smo pobijedili, pet izgubili. To je naš učinak u Latviji koji je definitivno mogao biti bolji. Tako da smatram da smo s tom generacijom napravili jedan osrednji rezultat. No, isto tako samo smo u jednom susretu bili u podređenom položaju u odnosu na protivnika. Osim domaćina Latvije, koja nam je u prvoj četvrtini ubacila sedam trica, nitko nas nije izdominirao. Ipak, smo pobijedili reprezentacije Grčke, Litve, Rusije što nije mala stvar. To su zemlje se jakim košarkaškim školama i uvijek imaju dobre selekcije u mlađim dobnim kategorijama.

Hrvatska je smotru u Latviji okončala kao deveta najefikasnija selekcija (65.4 poena po susretu), te sedma po asistencijama (13 po susretu) i primljenim poenima (66 u prosjeku). Najefikasniji hrvatski igrač bio je Mate Kalajžić, koji je u Latviji u prosjeku ubacivao 11.6 poena po utakmici

– U ovoj generaciji ima nekoliko perspektivnih košarkaša koji mogu postati odlični košarkaši. No, nema toliko dominantnih košarkaša kao što je to slučaj u prijašnjim generacijama. No, definitivno ima nekolicina talentiranih momaka. Isto tako, ako do 16 godine nije dominantan to ne znači da neće eksplodirati u 17, 18 godini. S ovim dečkima treba biti strpljiv i pružiti im priliku za pravilan rad i razvoj, zaključuje Bralić.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.