Što očekuje Hrvatsku do kraja kvalifikacija?

Što očekuje Hrvatsku do kraja kvalifikacija?

Remi u Bakuu zakomplicirao je situaciju...

Foto: Drago Sopta

Kockasti su remijem (0:0) u Bakuu zakomplicirali situaciju u kvalifikacijskoj skupini za Euro 2016. u Francuskoj. Italija je pobjedom nad Maltom 1:0 preuzela prvo mjesto, Norveška pobjedom u Bugarskoj također istim rezultatom nastavila pritisak na našu reprezentaciju. Talijani su tako nakon utakmica sedmog kola preskočili Hrvatsku i imaju bod više, Norveška je na trećem mjestu i ima bod manje. Dvije vodeće momčadi iz skupine idu Izravno na Europsko prvenstvo, a trećeplasirana momčad ide u dokvalifikacije.

Ako Hrvatska i Norveška u kvalifikacijama završe s istim brojem bodova odlučivat će međusobni dvoboj, a podsjetimo da je u prvom susretu Hrvatska na Maksimiru slavila s velikih 5:1. U slučaju istog broja bodova između nas i Italije, odlučivat će gol-razlika jer su obje međusobne utakmice završile rezultatom 1:1 Tri kola prije kraja Hrvatska ima velikih osam golova prednosti ispred Italije u gol-razlici (16-3/10-5), ali ima i bod manje.

U igri je još samo devet bodova, a pobjedom u sljedećem kolu u Norveškoj Kovačevoj ekipi nedostajala bi još samo tri boda za sigurni plasman na Europsko prvenstvo. “Mora se pobijediti Norveška? Ne, mora se samo umrijeti”, izjavio je izbornik Kovač nakon utakmice u Azerbajdžanu za HRT.

Izgubi li, pak, Hrvatska u Oslu, čeka nas paklena borba do posljednjeg kola. Dvosjekli mač za Kockaste je utakmica Italije i Norveške u posljednjem kolu kada bi se moglo odlučivati o drugom putniku na Euro. Pobjedom protiv Hrvatske u nedjelju, Norvežani bi imali dva boda prednosti uz pobjedu protiv Malte. U posljednjem kolu kod Italije bod bi im mogao biti dovoljan ako naša reprezentacija ne pobijedi Bugarsku na praznom Maksimiru.

Nakon gostovanja u Oslu Hrvatska računa na pobjedu protiv otpisane Bugarske, ali gledajući lošu igru protiv također otpisanog Azerbajdžana dolazimo do zaključka da i tu može biti problema. A na kraju je moguće da bi se morali “vaditi” na Malti.

Preostala tri kola

Malta – Azerbajdžan
Norveška – Hrvatska
Italija – Bugarska

Azerbajdžan – Italija
Norveška – Malta
Hrvatska – Bugarska

Bugarska – Azerbajdžan
Italija – Norveška
Malta – Hrvatska

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.