Što se događa s hrvatskim košarkašicama?

Što se događa s hrvatskim košarkašicama?

Mateja Vrdoljak u posljednji je tren otpala s popisa putnica na Eurobasket.

Foto: commons.wikimedia.org

Posljednji događaji u hrvatskoj ženskoj košarkaškoj reprezentaciji, prije Eurobasketa u Mađarskoj i Rumunjskoj, nagnali su mnoge da ‘odgovorne’ zapitaju: “Što se zbiva?”

Hrvatska će od 11. do 28. lipnja sudjelovati na europskoj smotri koju zajedničkim snagama organiziraju Mađarska i Rumunjska, no atmosfera je poprilično narušena prije odlaska nakon što je Mateja Vrdoljak saznala da, nakon svega, ipak neće putovati sa suigračicama.

Solinjanka koja trenutačno igra za francuski Arras nije najbolje primila odluku izbornika Braslava Turića. “Na pripremama sam mjesec i pol, a prije dva tjedna bila sam u početnoj petorci u utakmicama protiv Crne Gore. Izbornik mi je tada kazao da sam ugodno iznenađenje i u prednosti pred ostalima na toj poziciji”, prepričava 29-godišnjakinja.

“Nije me vodio na turnir u Podgoricu jer je rekao da želi provjeriti i druge. Sada, prije puta, kaže mi da u Mađarsku ide Iva Borović, dok ja ostajem ‘na čekanju’ kao zamjena za Shavonte Zellous. Pitala sam ga zašto ide Borović, a ne ja, no odgovorio mi je da ima svoje osobne razloge. Niša drugo…”, vidno je razočarana i potresena Vrdoljak.

Problem je, dakle, nastao oko naturalizacije Amerikanke Shavonte Zellous, koja bi trebala pojačati hrvatski sastav na poziciji razigravačice. No, kako ona još uvijek nije dobila državljanstvo, morala je – baš kao i Vrdoljak – ostati ‘na čekanju’ u Zagrebu.

“Zašto mi nije dao nikakav argument? Zašto nije rekao da je ona bolja? Zašto me ostavio postrance kad sam igrala najbolje, kad sam najviše dokazala da mi je mjesto u reprezentaciji? Zašto me nije vodio u Podgoricu?”, pita se te zaključuje: “Stvar je principa, kvalitete igračica. U ovih sam mjesec i pol dokazala da mi mjesto nije – na čekanju.”

Iva Borović (26), koja je nenadano ‘uskočila’ umjesto Vrdoljak, nosi dres zagrebačkog Medveščaka, a zanimljivo je primijetiti kako je Braslav Turić upravo iz kluba koji je vodio do naslova prvakinja Hrvatske ove sezone pozvao pet igračica – preostalih sedam kruh zarađuje izvan granica Lijepe naše.

No, mora se priznati kako atmosfera u našoj reprezentaciji od početka nije baš idealna – iz HKS-a stalno uvjeravaju kako će Zellous dobiti papire na vrijeme i nastupiti u Mađarskoj/Rumunjskoj, a određenih je problema bilo na pripremama u Đurđevcu kad se kapetanica Jelena Ivezić javno pobunila zbog uvjeta treniranja pa je ekipa morala biti prebačena u Zagreb.

Hrvatskoj je na Eurobasketu cilj izboriti kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Rio de Janeiru, a za to će trebati riješiti nesuglasice, kompletirati redove i, unatoč svemu, dati maksimum za ulazak među pet najboljih selekcija Starog kontinenta.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.