Šuker: “Osuđujemo veličanje ideologije koja je sijala smrt po svijetu”

Šuker: “Osuđujemo veličanje ideologije koja je sijala smrt po svijetu”

Predsjednik HNS-a oštro je osudio posljednje događaje na utakmici Hrvatske i Italije.

Davor Šuker u poljudskoj loži/Foto: Gettyimages

U Opatiji je u utorak održana Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama koju su zajednički ogranizirali Nacionalni odbor za borbu protiv nasilja u sportu, Hrvatski nogometni savez (HNS) i UEFA.

Svatko je imao priliku govoriti i osvrnuti se na recentne događaje na stadionima – osobito onima gdje igra nacionalna reprezentacija, a oglasio se i šef hrvatske nogometne Vlade Davor Šuker. “Oni koji su nacrtali svastiku sigurno to ne bi učinili da znaju što taj simbol znači. Svi zajedno moramo učiniti više jer su do sad plaćene vrlo visoke novčane kazne za propuste i prekršaje, a izostali su pozitivni efekti takvog kažnjavanja“, požalio se Šuker.

“HNS osuđuje sva protupravna djelovanja na stadionima, a osobito veličanje idelogija koje su sijale smrt po svijetu. No, ciljeve koje smo postavili kako bismo riješili taj problem nemoguće je ostvariti bez odgovarajućeg zakonodavstva i kažnjavanja počinitelja. Neprihvatljivo je primjerice da ni danas nije kažnjeno 16 huligana s utakmice u Milanu”, zaključila je Zlatna kopačka.

Uime Uefe riječ je dobio voditelj Odjela za stadione i sigurnost Marc Timmer. “Svi se slažemo s time da nogometnim huliganima i kriminalcima ne smijemo dozvoliti da uzmu nogomet kao svog taoca. Zajedno moramo raditi na iskorjenjivanju zla. Kriminalci nas razdvajaju i igraju na kartu zavade – danas može biti prilika za novi početak i razvoj novog, svježeg pristupa”, istaknuo je Timmer te dodao kako Uefa ‘zna da je hrvatska vlada poduzela određene inicijative’, ali tek ćemo i vidjeti jesu li u tome na pravom putu.

Predsjednik Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu Tomislav Paškvalin, ujedno i pomoćnik Ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara kazao je kako je nasilje ozbiljan problem današnjice, a ne samo nogometa i(li) sporta. Stoga je važan i “veliki napor koji Odbor za borbu protiv nasilja ulaže u utvrđivanje problema i njihovo rješavanje, od kada je prije dvije godine utemeljena inicijativom MZOS-a, MUP-a i Ministarstva pravosuđa, a u suradnji s Hrvatskim nogometnima savezom.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.