Sukob krovnih organizacija opasno prijeti: “Jedni se drugima inate”

Sukob krovnih organizacija opasno prijeti: “Jedni se drugima inate”

Mnogi euroligaši svojim igračima ne dopuštaju reprezentativne nastupe koji slijede.

Prve dvije kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo biti će nastavak sukoba između dvije krovne košarkaške organizacije, Svjetskog košarkaškog saveza (FIBA) i Eurolige.

Naime, neki euroligaši javno su izrazili nezadovoljstvo te su spriječili nastupe igrača za reprezentaciju (Fenerbahçe, Olympiakos), a neki su skloni popustiti barem kada je u pitanju ona druga utakmica koja se igra u nedjelju (Efes, Maccabi) iz razloga što se u petak 24. studenog istodobno igraju i kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo i redovno euroligaško kolo pa će neki igrači, poput našeg Krune Simona, pokušati nastupiti u nacionalnom dresu tek u toj drugoj utakmici.

Sve to rezultat je sukoba FIBA-e i ECA-e, tvrtke formirane od 11 najbogatijih europskih klubova koja poslovno vodi Euroligu. Taj sukob najprije se očitovao u podijeljenosti europskih klupskih natjecanja tako da dva najjača vodi Euroliga (Euroliga, Eurokup), a dva slabija FIBA (Liga prvaka, Europa kup).

Nakon toga FIBA je sucima koji sude Euroligu zabranila da sude na kontinentalnim prvenstvima, da bi sve kulminiralo euroligaškim kalendarom natjecanja koji se poklapa s FIBA-inim kvalifikacijskim terminima.

“Apsurdno je da mnoge reprezentacije kvalifikacije neće igrati sa svojim najboljim igračima. Do katastrofalnog stanja za košarku došlo je jer već 15 godina i jedni i drugi nisu u stanju regulirati svoje odnose i jedni drugima se inate. FIBA želi kopirati FIFA-u sa svojim kvalifikacijama, a nije riješeno osnovno pitanje. Naime, u nogometu su svi klubovi obvezni pustiti svoje igrače u reprezentaciju. U tome mogu shvatiti NBA ligu koja brani svoje poslovne interese, ali ne mogu shvatiti Euroligu koja hoće kopirati NBA ligu”, ističe Mirko Novosel, trener iz FIBA-ine i američke Košarkaške kuće slavnih, koji pak FIBA-i zamjera sljedeće.

“Odlaskom Bore Stankovića i podjelom FIBA-e na FIBA World i FIBA Europe došlo je do sukoba s Ulebom, organizacijom koja je pokrenula Euroligu. FIBA, nažalost, nije u stanju koristiti svoje ovlasti jer nije pravovremeno pokazala čvrstinu kao što je to svojedobno učinila UEFA koja najbogatijim europskim klubovima nije dala da se izdvoje kada su oni htjeli sami pokrenuti profesionalnu nogometnu ligu u Europi.”

Glavni razlog i najvažniju razliku spomenuo je Mirkov sin Krešo Novosel, danas direktor regionalne ABA lige.

„Za razliku od košarkaških euroligaša, nogometnim klubovima propisana je financijska kompenzacija. Kada Messi ode na deset dana u Argentinu da bi igrao za reprezentaciju, Barcelona za to bude obeštećena. Nažalost, FIBA za takvo što nije financijski spremna, a i pogriješila je što o tome nije postigla dogovor s NBA ligom pa se sve prenijelo i na Euroligu. A najbolji europski klubovi osjećaju se podcijenjenima u odnosu na NBA klubove pa jedna dobra ideja, a ta je da više nego dosad reprezentacije igraju pred svojom publikom, nije provedena na dobar način“, kaže Novosel mlađi.

“Zar bi NBA, koji se nametnuo kao nadliga, ikad pristao napraviti prozore u svom kalendaru kao što je to učinila nogometna Liga prvaka? Vjerojatno ne bi, no onda se moglo to izvesti tako da je jedan prozor za vrijeme All-Star Weekenda, a da se ostatak utakmica igra krajem lipnja i početkom rujna. Jer tada bi sve kvalifikacijske utakmice mogli igrati i NBA igrači”, nastavio je Krešo.

Smiju li euroligaši svojim igračima zabraniti igranje u reprezentaciji?

“Gledano legalistički, oni na to nemaju pravo, ali zato uvijek mogu dati “najtopliju preporuku” da bi bilo dobro da ne igraju jer se zna tko ih plaća, a i igrača uvijek može “zaboljeti”. S druge strane, nije loše da Europska komisija pokuša prisiliti Euroligu i FIBA-u na neko dugoročno rješenje ili barem Euroligu da ne smije zakazivati svoje utakmice u vrijeme termina za reprezentaciju”, zaključio je Krešo Novosel koji kao i svi košarkaški poklonici tek mora vidjeti što će donijeti ovaj vrlo riskantan FIBA-in pokus.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.