Šušak novi trener Osijeka: “Nije tragedija, ali ova momčad ne zaslužuje posljednje mjesto”

Šušak novi trener Osijeka: “Nije tragedija, ali ova momčad ne zaslužuje posljednje mjesto”

Ivo Šušak predstavljen je u Osijeku kao novi trener prvoligaša s Drave...

Foto: commons.wikimedia.org - Walter Mains

Treći put u bogatoj trenerskoj karijeri Ivo Šušak preuzet će od Tomislava Rukavine vođenje NK Osijeka, nakon što je sa predsjednikom Uprave osječkog prvoligaša Slobodanom Toljom usuglasio sve uvjete i parafirao ugovor koji će, uz opciju produženja na godinu dana, trajati šest mjeseci.

Posljednji je put na klupi bijelo-plavih 66-godišnji trener sjedio 2006. godine, a prvu avanturu u Osijeku pamti iz davne 1993. godine. U tom je periodu, netom prije odlaska dvije godine kasnije, kreirao i do danas najuspješniju ligašku sezonu u klupskoj povijesti osvojivši treće mjesto i do kraja se borivši za naslov prvaka. Igrali su tada u Osijeku Špehar, Bičanić, Vukoja, Žitnjak, a impresivna je bila i njihova konačna gol-razlika koja je iznosila 65:30, odnosno +35.

Posljednji trenerski angažman poznati je širokobriješki strateg imao na klupi mlade hrvatske reprezentacije, na čijem je kormilu proveo dvije godine (2011. – 2013), a prije toga kratko je vodio i NK Zagreb.

Šušak je javnosti službeno predstavljan danas u press salonu stadiona Gradski vrt, a istom bi u 14 sati trebao odraditi i prvi trening s momčadi. Obznanio je i članove novog stručnog stožera – Vladu Bilića, Tihomira Rudeža i Domagoja Malovana, koji će ostati na funkciji šefa vratara.

“Živimo s činjenicom da se klub nalazi na posljednjem mjestu, a moja je životna filozofija da ne želim biti najgori trener u HNL-u, kao što ne bih htio da to budu niti moji igrači. Parafrazirat ću obitelj Kostelić: ‘Prvi ću se baciti na glavu da se udaljimo s trenutačne pozicije, a inzistirat ću da to učine i igrači’. Tko nije na to spreman, letjet će iz ovoga grada”, oštar je u svom prvom obraćanju bio Šušak.

Budući da je došao kao ‘vatrogasac’, na već učinjenu selekciju igrača, 66-godišnjak je priznao kao igrače ne poznaje onoliko koliko bi to morao. “Lagao bih kad bih rekao da do kraja poznajem kako pojedince, tako i momčad. No, posjedujem sasvim dovoljno informacija koje govore da ovakav igrački kadar ne zaslužuje posljednje mjesto na ljestvici. Moje je da u to uvjerim sebe i igrače, a na koncu i da svoje znanje, iskustvo i energiju uložim u ostvarivanje zacrtanog uspjeha.”

Optimizma mu, unatoč teškoj situaciji, ne nedostaje. “Ova pozicija nije toliko tragična, niti sam išao grlom u jagode kada sam prihvatio ovaj posao. Imam znanja i snage da se stroj pokrene i smatram da isto mogu prenijeti na momke. Kroz današnji i sutrašnji trening pokušat ću se što bolje upoznati sa situacijom i igračima, jer moram dobiti svoj uvid u njihove sposobnosti, a u petak ćemo zamisli pokušati prenijeti na teren. Vremena je malo, no ako postoji volja i pojedinci shvate da se samo na taj način može naprijed, bit će dobro.”

Zanimljivo je bilo i pitanje eventualnih formacijskih i taktičkih prilagodbi. “Treneri imaju dvije filozofije: jedna je kad si financijski moćan i momčad gradiš po svom zamišljenom stilu igre, a druga je ona kakvu ću primijeniti i u Osijeku – iz kadra koji posjeduješ moraš izvući najbolje i uklopiti ga u najbolji sustav koji tim momcima odgovara. Prisiljen sam na drugu opciju, a sa suradnicima ću dodatno proanalizirati svakog pojedinca te ponaosob razgovarati s igračima. Oni moraju otvoriti dušu kako bih im vratio samopouzdanje te iz njih izvukao ono najbolje”, zaključio je novi šef struke jedinog slavonskog prvoligaša.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.