Suton hrvatskoga reprezentativnog hrvanja

Suton hrvatskoga reprezentativnog hrvanja

Hrvatski hrvači bez OI-a

Nenad Žugaj/Getty Images

U turskom gradu Istanbulu održavaju se 2. svjetske kvalifikacije za nastup na skorašnjim OI-a u Brazilu. Posljednja prilika za preostale hrvače do uhvate zadnji vlak za Rio, a to je bilo finale natjecanja s obzirom da dva hrvača iz svake kategorije idu na Igre.

Nažalost, već prvoga dana svih petero hrvatskih predstavnika izgubilo je bilo kakvu mogućnost da dođu u tu poziciju. U kategoriji do 59kg Ivan Lizatović izgubio je na bodove od Iranca Mohammada Soryana (0:9). Mali trenutak dekocentracije bio je dovoljan spretnom Irancu da baci našega borca na strunjaču i osvoji „kartu“ za nastavak natjecanja. Dominik Etlinger do 66kg nije imao rješenja već u kvalifikacijskoj rundi za ambicioznijeg Azerbejdžanca Rasula Chunayeva izgubivši tehničkim tušem (0:4). Blijedi izrazi bespomoćnosti na licu hrvatskog prvaka dovoljno govore o razočaranju.

Uslijedila je bitka u kategoriji do 75 kg u kojem je boje Hrvatske branio Božo Starčević. U posljednje vrijeme najkonstantniji i u najboljoj formi. Dokazao je to i u Istanbulu. Najprije je s lakoćom tehničkom nadmoći savladao Palestinca Khallila (8:0), potom u osmini finala i Talijana Ciru Russoa na istovjetan način, a onda je došao trenutak istine. Velika borba u četvrtfinalu protiv domaćeg predstavnika Selcuka Cebija. Turčin je imao lakši posao do četvrtfinala od Hrvata, djelovao je opuštenije, bodren temperamentom publikom i impresioniranim sucem u završnici dvoboja „slomio“ je čvrstog Starčevića ubilježivši 3 boda.  Zanimljivo od pet turskih hrvača, njih četvorica je dospjela do polufinala. Koliko domaći teren (tatami) znači, dokazuju Turci.

Nakon ovog dramatičnog poraza Bože Starčevića uslijedio je novi debakl starijeg brata Žugaj, Nenada do 85 kg. Nakon što je u kvalifikacijama pobjedio  Cova Pulida iz Venezuele (10:4), uslijedio je potop u osmini finala od Turčina Methana Basara (0:3), slično kao  i kod Starčevića u izjednačenoj borbi za nijansu bolji domaći borac. Koliko je opravdano, to je drugo pitanje. Braća Žugaj, a posebno Nenad koji je tri puta pokušavao doći do plasmana, padali su na istoj stepenici natjecanja. Uistinu veliko razočaranje za hrvatsku sportsku javnost.

U kategoriji do 98 kg nije bilo hrvatskih hrvača, a Stjepan Lavrić do 130 kg također je ispao u osmini finala. Od njega je 1:6 bio bolji Gruzijac s bjeloruskom putovnicom Chugoshvili.

Tako nažalost, Hrvatsko hrvanje nažalost neće biti zastupljeno u Rio de Janeiru ovoga kolovoza. Poslije Stipe Damjanovića (1992., 1996) te Nevena i Nenada Žugaja (2012.) morat ćemo ipak  pričekati još na nekog našeg hrvača za  OI-a u Tokiju 2020. godine, nadamo se.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.