Sve što trebate znati o ždrijebu! Što čeka Hrvate u Rusiji?

Sve što trebate znati o ždrijebu! Što čeka Hrvate u Rusiji?

Program u Kremlju voditi će proslavljeni engleski nogometaš Gary Lineker i ruska novinarka Marija Komandnaja.

Glavni grad Rusije spreman je za ždrijeb skupina Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine, koji će se održati 1. prosinca u moskovskoj palači Kremlj.

Na ždrijebu će prisustvovati više od 1,400 gostiju, među kojima i 30 od 32 izbornika reprezentacija sudionika World Cupa. Akreditirano je oko 1,500 novinara iz cijelog svijeta, a u samoj organizaciji će pomoći oko 450 volontera.

Angažirano je i 18 prevoditelja koji će prevoditi program na pet jezika – engleski, njemački, španjolski, francuski i ruski.

Pobjednički pokal na pozornicu donijet će njemački nogometaš i najbolji strijelac u povijesti svjetskih prvenstava Miroslav Klose, a program će voditi engleska nogometna legenda Gary Lineker i ruska novinarka Marija Komandnaja. U programu će sudjelovati i nogometne zvijezde Diego MaradonaLaurent Blanc, Gordon Banks, Cafu, Fabio Cannavaro, Diego Forlan, Carles Puyol i Nikita Simonjan.

“Imao sam sreću nastupiti na dva Svjetska prvenstva kao igrač i znam s koliko nestrpljivosti igrači čekaju ždrijeb,” kazao je Lineker dodavši: “Ponosan sam što ću biti dio ovog spektakla.”

Reprezentacije su razvrstane u četiri jakosne skupine na osnovi FIFA-ine ljestvice. Hrvatska je smještena u drugi jakosni razred, dok su za nositelje postavljeni domaćin Rusija, te Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska.

Ždrijeb će biti poludirigiran, pa tako u istoj skupini neće moći biti dvije reprezentacije s istog kontinenta. Izuzetak je Europa koja može dati najviše dvije reprezentacije u istu skupinu. Reprezentacije će biti podijeljene u osam skupina po četiri ekipe.

SP traje od 14. lipnja do 15. srpnja iduće godine, a igrat će se u 11 gradova i na 12 stadiona. Gradovi domaćini su Moskva s dva stadiona, te St. Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Rostov, Soči, Jekaterinburg, Samara, Saransk i Vologograd.

Posebnu pažnju Rusija pridaje sigurnosti, posebice jer zbog njezine uloge u Siriji i dalje postoji opasnost od terorizma. No, organizatori najavljuju kako će World Cup biti jedan od najsigurnijih što znači razinu sigurnosti koja nikad prije nije viđena.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.