KUTAK OLIMPIJSKIH IGARA RIO 2016.

Svečano otvaranje Olimpijskih igara

Svečano otvaranje Olimpijskih igara

foto: Olympic games facebook

Najveći sportski događaj ove godine je počeo. Kreatori ceremonije otvaranja Olimpijskih igara dolaze iz cijeloga svijeta pa će duh Brazila biti prikazan iz različitih perspektiva.

“Nismo imali nikakvih problema u timskom stvaranju internacionalne, a brazilske kreativnosti. Vidjet ćete istinski Brazil koji pogađa ravno u srce”, tako je govorio izvršni producent Marco Balich prije svečanog početka otvaranja.

Ceremonija je imala tri teme: različitost, radost i vrt. Mjesto događanja je stadion Maracana koji je pred organizatore postavio razne izazove pa su morali kreativnim načinima prezentirati taj spektakularni događaj.

Svečanost otvorenja na stadionu Maracana, koje je trajalo skoro četiri sata, imalo je vrhunac kada je zapaljen olimpijski plamen. To je učinio bivši brazilski maratonac 47-godišnji Vanderlei Cordeiro de Lima, brončani s Igara u Ateni 2004. Brazilski tenisač 39-godišnji Gustavo Kuerten je unio olimpijsku baklju na stadion, ali je olimpijski plamen zapalio  maratonac Vanderlei Cordeiro de Lima.Nakon što je zapaljen olimpijski plamen, uslijedio je raskošni vatromet.

Igre je proglasio otvorenima privremeni predsjednik Brazila Michel Temer, ali uz pljesak zaradio je i jake zvižduke.

Otvaranja Igara na stadionu Maracana uživo je pratilo više od 50.000 gledatelja, a putem tv-ekrana oko tri milijarde ljudi diljem svijeta.

U prvih sat vremena svečanosti otvorenja brojni plesači i glazbenici su uz ritmove sambe i bossa nove prikazali povijest Brazila te spoj različitih kultura koje tvore brazilsko društvo. Na početku je brazilski pop glazbenik Paulinho da Viola na akustičnoj gitari izveo brazilsku himnu. Posebno je bio upečatljiv let replike zrakoplova 14-Bis, koji je 1906. dizajnirao pionir brazilskog zrakoplovstva Alberto Santos-Dumont. Zrakoplov je s pozornice Maracane poletio u čarobnu brazilsku noć. Veliku pozornost dobila je legendarana pjesma “Djevojka s Ipaneme”, koja je širom svijeta proslavila Rio i glazbeni stil bossa nova. “Djevojku s Ipaneme” izveo je Daniel Jobim, unuk autora pjesme Toma Jobima, a za ovu prigodu djevojku s poznate plaže glumila je brazilska modna ikona Gisele Bundchen, jedna od najpoznatijih manekenki na svijetu.

Uvodni program otvorenja Igara završio je ekološkom porukom da se svi moramo angažirati na očuvanju prirodnog okoliša. Svaki sportaši koji će sudjelovati na OI, njih oko 10.500, dobit će sadnicu drva koju će posaditi tijekom Igara. Bit će to mali doprinos brazilskom šumskom bogatstvu, budući da Brazil ima više od 300 milijardi drveća.

U mimohodu svečanog otvaranja OI Rio 2016. od hrvatskih sportaša su sudjelovali: Filip Hrgović, Ana Đerek, Barbara Matić, Mario Todorović, Marcela Marić, Andrej Gaćina, Tanja Perec, Marija Marović, Tina Mihelić, Petar Cupać, Pavle Kostov, Šime Fantela, Igor Marenić, Ivan Kljaković-Gašpić, Luka Mratović, Hrvatska košarkaška reprezentacija, Hrvatska rukometna reprezentacija.

Među nositeljima zastava najveća zvijezda bio je američki plivač Michael Phelps (31), najtrofejniji sportaš u povijesti olimpijskih igara s 22 medalje od čega 18 zlatnih. Španjolsku zastavu nosio je Rafael Nadal, osvajač 14 Grand Slam turnira, dok je Andy Murray, dvostruki pobjednik Wimbledona, vijorio britansku zastavu.

Svečano otvaranje iz videa:

U sljedećem videu pregled otvaranja Olimpijskih igara kroz povijest:

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.