Svjetski juniorski prvak Borna Čujić na primanju kod predsjednika HOO

Svjetski juniorski prvak Borna Čujić na primanju kod predsjednika HOO

Borna Čujić, svjetski juniorski prvak u sportskom penjanju, posjetio je jučer Hrvatski olimpijski odbor (HOO), a njega i glavnog tajnika Hrvatskog planinarskog saveza Darka Berljaka primili su predsjednik i glavni tajnik HOO-a, Zlatko Mateša i Josip Čop.

Razgovarali su o Borninim planovima u budućem razdoblju, jer, podsjetimo, MOO je na svom 129. Zasjedanju uvrstio sportsko penjanje u program Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Predsjednik Mateša izrazio je veliku nadu da ćemo na tim Igrama imati priliku pratiti nastupe i nekog hrvatskog sportaša, a s obzirom na izvanredan rezultat postignut u disciplini bouldering na Svjetskom prvenstvu održanom u kineskom Guangzhouu, Borna je za to ozbiljan kandidat.

U sportskom penjanju prvi put se okušao već sa 6 godina, što ne čudi, jer je i njegov otac Boris uspješni sportski penjač. Osim što trenira tri sata dnevno, 19-godišnji Borna je i student Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Član je SPK Pulfer, a Svjetsko prvenstvo u Kini bilo mu je zadnje u juniorskoj konkurenciji. Zahvaljujući naslovu svjetskog juniorskog prvaka postat će korisnik razvojnog programa HOO-a, kako bi mu se omogućili što bolji uvjeti za nastavak sportske karijere među seniorima. Svoja svakodnevna iskustva kao sportski penjač Borna opisuje i na svom blogu.

Sportsko penjanje samostalan je sport koji odnedavno ima taj status u Nomenklaturi sportova, no djelatnost sportskog penjanja nema osnovan nacionalni sportski savez, već njegovu djelatnost obavlja Hrvatski planinarski savez, unutar kojeg djeluje Komisija za sportsko penjanje. U Hrvatskoj postoji desetak klubova sportskog penjanja, a oko 350 hrvatskih sportaša juniorskog i seniorskog uzrasta bave se na natjecateljskoj razini ovim fizički iznimno zahtjevnim sportom.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.