Svjetski kup: Hrvatski jedriličari u Hyeresu love medalje

Svjetski kup: Hrvatski jedriličari u Hyeresu love medalje

Oko 1200 jedriličara iz 60 zemalja nastupa ovoga tjedna u francuskom Hyeresu na Azurnoj obali na zadnjoj regati Svjetskog kupa

Tonči Stipanović/Getty Images

Oko 1200 jedriličara iz 60 zemalja nastupa ovoga tjedna u francuskom Hyeresu na Azurnoj obali na zadnjoj regati Svjetskog kupa 2014. Na startnim listama je čak 28 hrvatskih jedriličara, predvođenih imenima koja i ovdje pretendiraju na medalje.sosw05-100312

CRO sailing team radno slavi Uskrs u Hyeresu na zadnjoj regati Svjetskog kupa. Tako je uvijek, mahom su u vrijeme Uskrsa ili na pripremama ili na regatama, kući gotovo nikad.

– Tako nam je uvijek, navikli smo da smo stalno na putu, teže je onima koji nas čekaju kući.  – nasmijao se Šime Fantela.

Dan je uoči prvog dana jedrenja. U Hyeresu u marini vlada uobičajena gužva. Obavljaju se prijave, službena premjeravanja.

– Bili smo nekoliko dana kući nakon regate u Palmi početkom mjeseca, kratki odmor, danas imamo dosta posla oko premjeravanja i svakako ćemo izaći na more da vidimo je li sve na mjestu, rekla je u prolazu Enia Ninčević.

Na moru je kratko bio i laseraš Tonči Stipanović.

– Sve ide dobro, početak godine za mene zaista odličan, stvari idu prema planu, jedva čekam Europsko prvenstvo u Splitu, volio bi doma osvojiti medalju, nakon tri zlata u prošle četiri godine – razmišlja Tonči.

Oko 1200 jedriličara iz skoro 60 zemalja svijeta je u Hyeresu ove godine. Tradicionalno najjača regata sezone, u ovom popularnom francuskom ljetovalištu na Azurnoj obali. Tko je tko svjetskog olimpijskog jedrenja može se bez problema sastaviti prema startnim listama Hyeresa, na kojima je i 28 hrvatskih jedriličara. Uobičajeno u Hyeresu je i njaviše CRO jedara, među njima iskusna imena koja pretendiraju na postolja, kao i mladi momci i cure koji se tek kale u svijetu seniorskog jedrenja. Čak sedam hrvatskih kormilara nastupa u teškom samcu Finnu, dugo nismo imali takav broj u ovoj disciplini. Prvo ime naravno Ivan Kljaković Gašpić.

– Palma je prošla dobro, plasman u plov za odličja, odradio sam dobre pripreme ove zime i sve ovo je uvod za glavni cilj sezone za koji tempiram formu, za Svjetsko prvenstvo u Santanderu u rujnu, gdje želim napraviti dovar rezultat – kaže Kljaković Gašpić. Za kormilara koji iza sebe već ima svjetske i europske medalje jasno je što dobar rezultat znači.

Pet je hrvatskih predstavnika u Laseru, četiri djevojke u Laser Radialu.

– Super je što nas je opet malo više u Radialu, neko vrijeme sam bila praktički sama, sad su tu mlade cure Ana, Anđela i Sandra, dobro rade i raduje me da su tu, kazala nam je svjetska prvakinja Tina Mihelić, dok je polirala svoj brod za natjecanje.

Povećao se i broj hrvatskih posada u klasi 470, jedna ženska Enia Ninčević i Romana Župan, te tri muške, što je također broj koji smo zadnji put imali prije šest godina, još u kampanji za Kinu 2008. Uz Šimu Fantelu i Igora Marenića, te mladu trogirsku posadu Botica/Vuletić koja je lani krenula s ozbiljnijim programom, u Hyeresu će debitirati mladci Šime Sorić i Marin Jakovčev. U 49er-u kao i obično za top deset će se boriti Pavle Kostov i Petar Cupać.

– Vrijeme je da niz naših nesreća prođe, konačno, i da zauzmemo mjesto koje nam pripada. Jedrimo kvalitetno kao i sami vrh klase, ali nikako da nam regata prođe bez neke pegule, komentirao je Cupać.

Broj od 28 hrvatskih jedriličara u Hyeresu zaokružuju daskaši Luka Mratović i Mihovil Fantela.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.