Svjetski kup u jedrenju: Ivan Kljaković Gašpći peti, Tonči Stipanović 24., Luka Mratović 36.

Svjetski kup u jedrenju: Ivan Kljaković Gašpći peti, Tonči Stipanović 24., Luka Mratović 36.

Ivan Kljaković Gašpić ponovo se pokazao kao majstor kad je najteže. U srijedu je osvojio šesto i treće mjesto donijelo mu je povratak u vrh

Flota ispred Miamija

Ivan Kljaković Gašpić ponovo je pri vrhu klase Finn na Svjetskom kupu u Miamiju, dok za Tončija Stipanovića ne prestaju problemi s opremom i brzinom. Preostale su još regate, 31. siječnja jedre se plovovi za odličja za deset najboljih u svakoj disciplini.

Treći dan na regatnim poljima Miamija bio je izrazito zahtjevan. Dric na dric, kaže se u jedriličarskom žargonu, u prijevodu sa svakim metrom praktički vjetar je mijenjao smjer, trebalo je jako dobro otvoriti oči, jer su se greške vrlo lako događale, a i sreća je ponovo odigrala veliku ulogu. Po tom varljivom vjetru sve su klase ponovo odradile puni program, plovovi se slažu, a uvjeti na moru su svima isti, tako da tu neke velike pomoći nema. Lijepe stabilne uvjete gotovo da u zadnje vrijeme pamtimo samo u našim pitomim krajevima, kad krene ljetni maestral.

Ivan Kljaković Gašpić ponovo se pokazao kao majstor kad je najteže. Njegova karakteristika je da uvijek napadne kad je dan prije bio neki problem, pogotovo kad nije pogriješio, već je neki loš plasman došao spletom okolnosti, kao što je bio slučaj s penalom zbog nedozvoljenog poriva, radi čega se morao povući iz četvrtog plova regate. U srijedu šesto i treće mjesto donijelo mu je povratak u vrh, na peto mjesto poretka.

– Još jedan težak i čudan dan. U oba plova sam imao loše starteve, pa je nakon toga bilo čupanje i preživljavanje. Morao sam puno raditi da se probijem prema naprijed. Imao sam dobru brzinu, ali poanta je bila pročitati vjetar i imati malo sreće, rekao je Ivan.

Čak je i dosad neprikosnoveni Britanac Giles Scott dosta griješio, izgubio je dio prednosti koju je stvorio prva dva dana, ali i dalje je to naravno daleko od slabog nastupa, zadržao je broj jedan. Grk Ioannis Mitakis najbolje se snašao i pobijedio oba plova, ukupno je treći. Na drugom mjestu klase Finn je Australac Jake Lilley.

U Laseru Tonči Stipanović svakako želi što prije zaboraviti treći dan Miamija, dva plasmana ispod 30. mjesta nije ono na što je navikao.

– Nastavila se borba s brzinom, stalno sam morao tražiti slobodni prostor i nisam imao šanse jedriti po dricevima, razočaran je Tonči.

Nakon sedam jedrenja Stipanović je 24. Vodstvo je preuzeo Australac Matthew Wearn. Među daskašima Luka Mratović je na 36. mjestu. Prvi je Francuz Thomas Goyard.

Još su tri dana regate preostala, 31. siječnja deset najboljih u svakoj klasi jedrit će plov za odličja.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.