Svjetski kup u jedrenju: Ivan Kljaković Gašpić slavio u sedmom plovu

Svjetski kup u jedrenju: Ivan Kljaković Gašpić slavio u sedmom plovu

U drugom plovu dana, osmom ukupno, Kljaković Gašpić je bio šesti, tako da se u ukupnom poretku popeo za još jedno mjesto i trenutno je četvrti

Ivan Kljaković Gašpić

Iz dana u dan Ivan Kljaković Gašpić napreduje, tri plova do kraja regate Svjetskog kupa u Miamiu nalazi se na izvrsnom četvrtom mjestu u Finnu. U subotu se jedri plov za odličja.

Četvrtog dana natjecanja u akvatoriju Miamia Ivan Kljaković Gašpić upisao je svoju prvu pobjedu na drugoj ovosezonskoj regati Svjetskog kupa. Flota klase Finn isplovila je poslijepodne prema programu Ivan je sjajno otvorio dan i pobijedio sedmi plov regate.

– Nakon starta otvorio mi se čisti prostor i odlučio sam se za desnu stranu regatnog polja. Na trenutke nije izgledalo baš dobro, ali strpljenje se na kraju isplatilo i prvu sam oznaku okrenuo prvi. U stranici niz vjetar uspio sam napraviti malo razlike u odnosu na flotu i samo kontrolirao situaciju do cilja, rekao je Ivan.

U drugom plovu dana, osmom ukupno, bio je šesti, tako da se u ukupnom poretku popeo za još jedno mjesto, sad je četvrti. Do kraja natjecanja još su samo dva dana. U petak dva flotna plova, u subotu deset najboljih jedri finalni plov za odličja. Ako ne bude nekih velikih neugodnih iznenađenja, poput diskvalifikacije, Ivan će nastupiti u finalu. Britanac Giles Scott ima prilično udobnu prednost na prvom mjestu, drugi je Australac Jake Lilley, treći Grk Ionnis Mitakis. No, rano je za bodovne analize i kalkulacije, dva plova prije finala mogu još značajne promjene donijeti.

U Laseru Tonči Stipanović nije se uspio izboriti za napredak, nalazi se na 28. mjestu nakon devet jedrenja. Vodstvo je preuzeo Britanac Nick Thompson. U konkurenciji daskaša 38. je Luka Mratović, na prvom mjestu je Nizozemac Dorian van Rijsselberge.

Broj sudionika se dva dana prije kraja neuobičajeno povećao za jedan. I za još jednu zemlju. Na regatno polje u petak isplovit će na dasci Kubanka Yuseily Gonzalez Luis. Kasno naravno za ikakav rezultat, ali za sliku međunarodnih odnosa svakako nije. Konačan broj zemalja sudionica Svjetskog kupa u Miamiu je tako 64, rekord za ovo natjecanje.

Četvrti dan regate donio je ponovo nestabilne i promijenjive uvjete, vjetar snage desetak čvorova, ponovno vrlo promijenjiv, predzadnjeg dana natjecanja moglo bi biti još kompliciranije, prognostičari najavljuju slab vjetar.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.