Svjetski kup u jedrenju: Kljaković Gašpić drugi u Finnu, Stipanović četvrti u laseru

Svjetski kup u jedrenju: Kljaković Gašpić drugi u Finnu, Stipanović četvrti u laseru

Daniel Mihelić u laseru drži šesto mjesto, dok je Tina Mihelić 11. u laser radialu

Ivan Kljaković Gašpić/Getty Images

Prvog dana regate Svjetskog kupa u Palma de Mallorci hrvatska jedra očekivano su u vrhu. Ivan Kljaković Gašpić drugi je u Finnu, Tonči Stipanović četvrti u Laseru, no to je samo dio odličnih rezultata hrvatskih jedriličara prvog dana kvalifikacija u Palmi.

Lagani vjetar i dosta čekanja prvog dana regate Svjetskog kupa u Palma de Mallorci, no većina klasa ipak je odradila po tri plova. Ivan Kljaković Gašpić ponovno briljira, možemo reći da je to vijest dana na otvaranju kvalifikacija. S osim mjestom u prvom plovu i pobjedom u drugom Ivan je drugi u konkurenciji 92 kormilara klase Finn. Sjajan početak regate za našeg trofejnog jedriličara.

– Bio je težak dan, znao sam da će biti tako. Pokušao sam jedriti smireno i jednostavno, u prvom plovu sam zaradio penal, što me iznenadilo s obzirom da sam bio čist u odnosu na grupu iza mene – rekao je Kljaković Gašpić.
Na 27. mjestu se nalazi Milan Vujasinović, 87. je Dan Lovrović.

Stipanović na najjačoj regati ovogodišnjeg Svjetskog kupa nakon prvog dana zauzima četvrto mjesto među 144 laseraša. I on je upisao jednu pobjedu danas, u prvom plovu dana. Sjajno je bilo vidjeti da je u svojoj kvalifikacijskoj skupini u prvom plovu ciljnom linijom prvo prošlo još jedno CRO jedro, bio je to Daniel Mihelić, koji je samo dvije stepenice niže od Stipanovića. Daniel je šesti.

– Prvi dan regate počeo je dobro. Iako sam imao loše starteve u prva dva plova, smireno sam jedrio i lagano napredovao kroz polje, što mi je donijelo prvo i treće mjesto, dok sam zadnji plov dobro odradio start i bio drugi na prvoj oznaci, ali ovaj put sam bio malo bez vjetra niz vjetar, izgubio sam nekoliko mjesta, u drugoj stranici u vjetar uz par malih greškica više nisam mogao bolje od četvrtog ulaza – ispričao je Stipanović.

Filip Jurišić je 22., 55. je Toma Višić, 82. Bogoslav Bugarin.

Odličan start i za Eniu Ninčević i Romanu Župan u dvojcu 470, šeste su među 47 posada.

– Odličan prvi plov, ušle smo treće u cilj, borile se u vrhu. U drugom plovu smo bile u krivoj strani regatnog polja, tako da smo među zadnjima okrenule prvu oznaku. Do kraja smo nekako dogurale do polovice flote i ušle 20. Sve u svemu – zadovoljne. Tek je počelo, imamo još posla do kraja. – kazala je Ninčević.

Muška konkurencija klase 470 broji 78 posada, Šime Fantela i Igor su 12. nakon prvog dana.

– Pravi Palmini uvjeti danas, četiri do osam čvorova na našem polju. Prvi plov se nismo snašli i nismo imali dovoljno vremena da pročitamo vjetar koji se još nije razvio. Slijedeća dva plova smo imali čistiju viziju kuda jedriti. Toga smo se držali i rezultat je bio bolji. Zadovoljni smo uglavnom svime, osim što u prvom plovu nismo našli svoj ritam s dricevima i vjetrom..Sutra očekujemo malo jaći vjetar s juga. – komentirao je Fantela.

Tina Mihelić u Laser Radialu također jako dobra, na 11. mjestu među 96 kormilarki, najbolji ulaz imala je u drugom plovu dana kada je bila druga. Ana Zelić nalazi se na 59. mjestu, 69. je Anđela de Micheli Vitturi, 90. Sandra Lulić.

– Dan je bio tako – tako. Dosta sam se mučila s brzinom i loše startala i prvi i treći plov – vrlo kritična je kao i obično naša svjetska prvakinja. S lošim jedrenjem, kako ga je Mihelić okarakterizirala biti 11. uopće nije loše.

Kao i obično zadnji su se mora vratili 49er-i, koji zbog dosta kvalifikacijskih skupina uvijek imaju dosta dug dan na regatnom polju. Pavle Kostov i Petar Cupać su 19. nakon tri plova, njihova flota broji 79 posada. Među daskašima Luka Mratović i Mihovil Fantela su 43. i 65.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.