Svjetski kup u jedrenju: Stipanović drugi, Kljaković Gašpić treći

Svjetski kup u jedrenju: Stipanović drugi, Kljaković Gašpić treći

- Naporan prvi dan. Imali smo jedan pokušaj prvog plova, koji nam je prekinulo kad smo već jedrili zadnju stranicu niz vjetar, kaže Stipanović

Tonči Stipanović/Getty Images

Punim programom otvoreno je finale Svjetskog kupa u jedrenju u Abu Dhabiju, vrhunac sezone. Nakon dva plova izvrstan drugi Tonči Stipanović, treći Ivan Kljaković Gašpić, Tina Mihelić je na petom mjestu. Regata traje do nedjelje.

Konačne brojke finala su oko 270 jedriličara iz 38 zemalja svijeta u Abu Dhabiu. Prevrtljiv vjetar prvog dana natjecanja, kako javljaju sudionici finala, od devet do 14 čvorova, puni program je odjedren za sve klase, po dva za Laser, Finn, 470, Laser Radial, tri za 49er, četiri za kite.

CRO jedra očekivano su dobro otvorila natjecanje, najbolje nakon prvog dana je plasiran Tonči Stipanović, na drugom mjestu u Laseru. Ispred njega je samo Australac Tom Burton, koji ima isti broj bodova.

– Naporan prvi dan. Imali smo jedan pokušaj prvog plova, koji nam je prekinulo kad smo već jedrili zadnju stranicu niz vjetar, u trenutku kad sam bio drugi sam dobio penal pa sam izgubio nešto pozicija. Dva plova koja su odjedrena do kraja sve je bilo dobro, pogotovo niz vjetar gdje sam dominirao.  Četvrto i drugo mjesto danas, jako sam zadovoljan, treba odmoriti za sutra, ispričao je Stipanović.

Filip Jurišić je na 13. mjestu.

– Dosta stabilno jedrenje u prvom plovu i šesto mjesto, u drugom nisam imao dobar ritam od samog starta, što je danas itekako bilo bitno, jer na ovako malu i jaku flotu, nema baš mjesta za greške! – analizirao je Jurišić.

Klasično na razini zadatka u Finnu je i Ivan Kljaković Gašpić, treće mjesto za njega nakon dva plova, dvije pobjede je upisao zasad vodeći Slovenac Vasilij Žbogar. Svoje znanje u prevtrljivim uvjetima pokazala je i Tina Mihelić, na petom mjestu u Laser Radialu nakon prvog dana.
Danas smo jedrili u uvali pa je svaki plov bilo stvarno napeto do samog cilja. Plovovi su bili kratki i žestoki. Puhalo je na refule i driceve,  sa velikim izmjenama u pozicijama. Tren si bio treći, tren si deseti….Ali ipak su tu sve najbolje cure, ajmo reći da fali jedna iz top 15, i nije lako jer sve cure su brze i znaju što rade.  Sedmo i šesto mjesto danas, kao i uvijek imam konstantno jedrenje što je pozitivno. Nadam se slijedećih dana da će biti još bolje – komentirala je Tina.

U vodstvu je Finkinja Tuula Tenkanen. Među dvojcima klase 470 Šime Fantela i Igor Marenić su 13., u konkurenciji skiffova 49er-a na 14. mjestu su Pavle Kostov i Petar Cupać. Martin Dolenc je u pozivnoj disciplini, jedrenju sa zmajem na dasci 11. Kiteri su odjedrili četiri plova, Martin je najbolji bio u drugom kad je ciljem prošao kao šesti.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.