Svjetski kup u jedrenju: Tonči Stipanović drži četvrto mjesto u laseru

Svjetski kup u jedrenju: Tonči Stipanović drži četvrto mjesto u laseru

Ivan Kljaković Gašpić peti u Finnu. Tina Mihelić u ukupnom poretku nakon četiri plova je deseta

Tonči Stipanović/Getty Images

Puno čekanja na vjetar drugog, i zadnjeg, dana kvalifikacija na regati Svjetskog kupa u Palma de Mallorci. Sve klase zajedrile su tek oko 15 sati i vratile se s mora nešto prije 20 sati. Kao i obično nekima se čekanje isplatilo, nekima nije. Hrvatski jedriličari mahom dobri, u Laseru i Finnu i dalje predvođeni izvrsnim Tončijem Stipanovićem i Ivanom Kljakovićem Gašpićem. Neke su flote odjedrile po jedan plov, dok su druge uspjele i tri odraditi.

Dva plova odjedrili su laseraši. Tonči Stipanović nakon pet jedrenja zadržao je visoku poziciju, četvrto mjesto, iako mu prvi plov dana nije išao na ruku.

– Teški uvjeti danas, polje je bilo između dva vjetra, sa dosta vala sa svih strana. Opet nisam imao dobre starteve, ali sam uspijevao dobro odjedriti i nadoknaditi zaostatak, međutim prvi plov sam uranio na startu i diskvalificiran sam, dok sam drugi plov imao kontakt s jednim belgijskim jedriličarem i umjesto da okrenem prvu oznaku četvrti bio sam deseti i malo ostao iza vodećih, što je na kraju rezultiralo osmim mjestom. Moglo je puno bolje, ali okrećem se finalu i očekujem bolje jedrenje, komentirao je Stipanović.

Daniel Mihelić nije imao tako dobar dan kao jučer i pao je na 20. mjesto. Filip Jurišić je 36., 84. Toma Višić, 110. Bogoslav Bugarin. U vodstvu je Brazilac Robert Scheidt.

Na petom mjestu klase Finn je Ivan Kljaković Gašpić. I on je danas upisao jednu diskvalifikaciju radi preuranjenog starta, slijedeći plov je pobijedio, u zadnjem, trećem za finaše danas, bio je osmi. Francuz Le Breton zadržao je broj jedan. Milan Vujasinović nalazi se na 22. mjestu, 84. je Dan Lovrović.

Kormilarke u Laser Radialu imale su najmanji učinak danas, samo jedno jedrenje. Tina Mihelić prošla je deveta ciljem i u ukupnom poretku nakon četiri plova napredovala jednu – stepenicu, na deseto. Vodi Nizozemka Marit Bouwmeester.

– Opet loš start danas i loša strana, nisam odradila strategiju koju sam odredila prije starta, ali tu sam pri vrhu i nadam se da ću narednih dana popraviti greške, kazala je Tina.

Mlade djevojke koje tek skupljaju iskustva na seniorskim regatama ovako visokog ranga solidno se snalaze: 51. Ana Zelić, 67. Anđela de Micheli Vitturi, 91. Sandra Lulić. Nakon što je Tina jedno vrijeme bila jedino CRO jedro među Radialkama raduje dolazak nove mlade generacije.

Među dvojcima klase 470 Šime Fantela i Igor Marenić su 14., Enia Ninčević i Romana Župan 12., Pavle Kostov i Petar Cupać su 15. u 49er-u.

– S obzirom na uvjete na moru i na skupinu u kojoj smo jedrili zadovoljni smo jedrenjem. Vjetar je bio dosta nestabilan, dolazio je s kopna. Radujemo se sutrašnjem finalu, sad kreće ono pravo, grist ćemo i naravno dati sve od sebe da napredujemo, rekao je Fantela.

Kod daskaša Luka Mratović zauzima 41. mjesto, Mihovil Fantela 64.

(preuzeto s www.crosailingteam.hjs.hr)

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.