Svjetski mediji jednoglasni: FBI istražuje Blattera

Svjetski mediji jednoglasni: FBI istražuje Blattera

Nekoliko inozemnih medija objavilo je da FBI istražuje Seppa Blattera...

Sepp Blatter/Getty Images

Prije samo četiri dana Sepp Blatter je trijumfirao na izborima protiv jordanskog princa Ali bin Husseina. No, danas je situacija potpuno drugačija. Nema više pobjedničkog podizanja ruku uz slavljeničko skandiranje, samouvjerenog govora na granici bahatosti i velikih obećanja. Sepp Blatter uskoro će postati dio nogometne povijesti, i to po mišljenju mnogih jako tmuran dio.

Unatoč ostavci Blatter ostaje predsjednik Fife do sljedećih izbora. Budući da je idući Kongres tek u svibnju 2016. godine najavio je sazivanje izvanredne sjednice. Većina ljubitelja nogometa širom svijeta slavi njegovu odluku, a reakcije se ne stišavaju. Švicarsko državno odvjetništvo je odmah nakon ostavke objavilo da Blatter nije pod istragom i nema status osumnjičenika. No, treba podsjetiti da su se švicarske vlasti uključile u istragu tek na zahtjev FBI-a.

Većina svjetskih medija je samo nekoliko minuta nakon ostavke objavila da FBI istražuje i priprema uhićenje uskoro bivšeg predsjednika Fife. Tako Guardian na naslovnici današnjeg broja navodi: “Blatter odlazi – odluka donesena jer se FBI približava.” Istu je informaciju između ostalih objavio i New York Times.

Guardian iz izvora bliskih Blatteru doznaje da je samouvjerenost bila samo maska za javnost, a da je privatno iznimno zabrinut jer je sam zaposlio privatne istražitelje i saznao je detalje o istrazi FBI-a. Također izvori bliski vodstvu Fife podsjećaju da odluka o ostavi stupa na snagu tek nakon verifikacije Kongresa, a izvanredna sjednica se sigurno neće održati prije prosinca. Navodi se da Blatter tako ima dovoljno vremena za prikupljanje glasova za kandidata kojeg on želi za nasljednika.

Nekoliko medija također tvrdi da je vremešni vladar svjetskog nogometa vikend proveo demantirajući optužbe o tome da je primio deset milijuna dolara mita, ali i kako je iz svojih bliskih krugova saznao “da se zidovi približavaju i stiglo je vrijeme za odlazak”. Američki istražitelji su već najavili nova uhićenja i optužnice, ali ipak je nagovor kćeri Corinne bio presudan za ostavku. Godinama je negirao korupciju u Fifi, ali izvješće glavne američke državne odvjetnice Lorette Lynch otkrilo je financijske malverzacije javnosti.

Mnogi tvrde da Blatter želi sam odabrati trenutak odlaska, a vrijeme do Kongresa iskoristit će za obračun s neprijateljima, sređivanje računa i odabir nasljednika. No, postalo je upitno hoće li FBI to dopustiti.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.