Svjetsko prvenstvo: Što možemo očekivati od Kostelića i ekipe?

Svjetsko prvenstvo: Što možemo očekivati od Kostelića i ekipe?

Počinje skijaška ludnica u Vailu/Beaver Creeku. Ivica Kostelić, Natko Zrnčić-Dim te plejada mladih, perspektivnih skijašica nestrpljivo čeka svoj red za spuštanje niz padinu i borbu za mjesta, a možda i medalje. Što možemo očekivati od još jedne svjetske skijaške smotre?

Od 2. do 15. prosinca Vail i Beaver Creek domaćini su Svjetskog skijaškog prvenstva. Nastupit će 14 hrvatskih skijaša i skijašica. Može li Ivica Kostelić do medalje na možda posljednjem velikom natjecanju? Može li Natko Zrnčić-Dim ponoviti uspjeh iz 2009. godine? Što možemo očekivati od naših mladih nada?

03.02. superveleslalom (ž)

Tradicionalno prva disciplina na velikim natjecanjima jest ženski superveleslalom. Hrvatsku će predstavljati Andrea Komšić i Leona Popović, kojima je ovo velika prilika za stjecanje iskustva. 18-godišnja Komšić ove je sezone nastupila tek u jednom superveleslalomu (13. mjesto na FIS utrci u talijanskom Sarentinu) i pred nju ne treba stavljati nikakav rezultatski imperativ. U smanjenoj konkurenciji moguće je da 17-godišnja Leona Popović doskija do uspjeha karijere. Superveleslalomsku sezonu počela je sredinom studenog 43. i 45. mjestom na FIS utrkama u Copper Mountainu, no tri tjedna kasnije na istom je mjestu osvojila 2. i 3. mjesto. Nedugo potom osvojila je i dva 12. mjesta na Nor-Am kupu u Panorami.

Naslov iz Schladminga brani Tina Maze, a medalje su osvojile Lara Gut i Julia Mancuso. Najveći favorit za zlato ipak je najuspješnija skijašica u povijesti Svjetskog kupa Lindsey Vonn, koja će na domaćem terenu biti posebno motivirana. Uz osvajačice medalja iz Schladminga koje su zadržale dobru formu još treba spomenuti Annu Fenninger, Corneliu Huetter, Elisabeth Goergl i Kasju Kling.

04.02. superveleslalom (m)

U superveleslalomskoj će utrci Hrvatsku predstavljati Ivica Kostelić, Natko Zrnčić-Dim, Istok Rodeš i Max Ullrich. Ivica je ove sezone odustao od brzih disciplina i ovo će mu biti samo prilika da osjeti stazu uoči kombinacijskog spusta. Ove sezone Zrnčić-Dim nije u dobroj formi u brzim disciplinama i plasman među 30 najboljih bio bi – zadovoljavajući. Mladi Varaždinac Rodeš u superveleslalomu ove sezone ima samo 35. i 40. mjesto na Nor-Amu u Panorami te će ovdje stjecati iskustvo. No, zato Max Ullrich u startnu kućicu ulazi u odličnoj formi, budući da je krajem siječnja osvojio 3. i 5. mjesto na FIS utrkama u Haftjellu.

Prije dvije godine slavio je Ligety ispred De Tessieresa i Svindala. Srebrni je završio karijeru, brončani je ozlijeđen, ali i aktualnog svjetskog prvaka teško je očekivati na postolju. U prvom redu favorita su Jansrud, Paris, Reichelt i Mayer.

06.02. spust (ž)

Kao i u superveleslalomu, od hrvatskih natjecatelja spust će voziti Andrea Komšić i Leona Popović. Ove je sezone Komšić upisala 15. mjesto na FIS utrci u Sarentinu te 6. i 9. mjesto na austrijskom prvenstvu u Innerkremsu. Popović ove sezone uopće nije vozila spust. Dakle, nema nikakvog imperativna i važno je samo da obje daju maksimum.

U Schladmingu su na postolju bile Rolland, N. Fanchini i Hoefl – Riesch. Nijemica je završila karijeru, a ostale su daleko od vrha. Za zlato će se boriti iste skijašice kao i u superveleslalomu, ali ovdje ambicije ima i Viktoria Rebensburg.

07. 2. spust (m)

Oči hrvatskih ljubitelja skijanja bit će uprte u Natka, Rodeša i Ullricha. Nažalost, Zrnčić-Dim nije u spustaškoj formi kao prije nekoliko godina, a od mladih talenata još ne možemo očekivati velike rezultate.

Svindal zbog ozljede ne brani naslov, ali tu će biti aktualni osvajači medalja Paris i Poisson. Treba još izdvojiti Jansruda, Fayeda, Nymana i Feutza.

08. 2. superkombinacija (m)

Osmi veljače bit će najvažniji dan za Hrvatsku. Na startu će biti Kostelić, Zrnčić-Dim, Rodeš i Ullrich. Naš najbolji skijaš i jedan od najboljih superkombinatoraca svijeta s punim pravom može očekivati medalju, pa možda čak i naslov. Sjajni nastupi u dvije ovosezonske superkombinacije pokazali su da Ivica nije zaboravio skijati. Drugi hrvatski adut za medalju svakako je Natko, koji u superkombinaciji već ima nekoliko postolja. Rodeš i Ullrich imaju priliku za još jedan nastup u društvu velikana.

Medalje brane Ligety, Kostelić i Baumann, a sva trojica to mogu i učiniti. Još treba izdvojiti Alexisa Pinturaulta.

09. 2. – superkombinacija (ž)

I ovdje će hrvatske predstavnice Popović i Komšić skupljati dragocjeno iskustvo. Aktualna svjetska prvakinja Hoefl-Riesch se povukla, ali tu su osvajačice medalja Maze i Hosp. Ovdje je favorite gotovo nemoguće izdvojiti, jer ove sezone nije održano niti jedno natjecanje.

12. 2. – veleslalom (ž)

Uz Popović i Komšić u veleslalomu će nastupiti još Saša Tršinski i Iva Mišak. Također je važno da sve četiri natjecateljice daju svoj maksimum, a nekih rezultatskih imperativa nemaju.

Aktualne osvajačice medalja Worley, Maze i Fenninger opet su u prvom redu favorita. Medalju očekuju još Brem, Shiffrin, Hector, Zettel i Brignone.

13. 2. – veleslalom (m)

Hrvatsku će u veleslalomu predstavljati Filip Zubčić, Ellias Kolega, Sebastian Brigović i William Vukelić. Možemo li budni sanjati? Može li se Filip Zubčić uključiti u borbu za postolje? Naravno da može. Skrenuo je pažnju na sebe sjajnim nastupom u veleslalomu u Alta Badiji, ali posljednjih dva mjeseca konstantno i osvaja bodove. Još više od toga impresionira upornošću i hrabrošću. Ostala trojica ovdje su radi stjecanja iskustva.

Veliku bitku za naslov vodit će branitelj Ligety i izazivač Hirscher. Uz njih je u Schladmingu slavio i Moelgg, ali on se tek vraća nakon ozljede. Još se mogu uključiti Pinturault, Dopfer i Fanara.

14. 2. – slalom (ž)

Od naših u slalomu nastupaju Leona Popović, Andrea Komšić, Sofija Novoselić i Iva Mišak. Sofija ima 23. mjesto sa SP u Areu 2007. godine, dok ostale skijašice tek očekuju slične plasmane.

Braniteljica naslova Shiffrin najveći je favorit na domaćem terenu. Planove još mogu pokvariti sjajne Šveđanke, Maze i Strachova.

15. 2. – slalom (m)

Hrvatska nastupa u sastavu Kostelić, Zrnčić-Dim i Matej Vidović. Realno, Ivica je nakon dugo vremena izvan kruga favorita za medalju budući da su njegovi ovosezonski rezultati daleko od onih na koje smo naviknuli posljednjih desetak godina. Zrnčić-Dim je ove sezone imao jako malo slalomskih treninga, a Vidović je ovdje radi skupljanja iskustva.

Hirscher juri još jedno zlato, a iz prvog reda prijete branitelj srebra Neureuther, Dopfer, Gross, Khoroshilov i Kristoffersen.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.