SP u jedrenju: Ivan Kljaković Gašpić srebrni u klasi Finn! – Na kraju svega sam se i rasplakao

SP u jedrenju: Ivan Kljaković Gašpić srebrni u klasi Finn! – Na kraju svega sam se i rasplakao

Dva srebra, tri finala i četiri olimpijske norme! To je učinak hrvatske olimpijske jedriličarske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Santanderu

Ivan Kljaković Gašpić na postolju/www.crosailingteam.hjs.hr

Posljednjeg dana Svjetskog prvenstva u jedrenju Hrvatska je osvojila još jednu medalju! Svjetsko srebro osvojio je Ivan Kljaković Gašpić, koji je kao drugoplasirani okončao finale klase Finn.

Dva srebra, tri finala i četiri olimpijske norme! To je učinak hrvatske olimpijske jedriličarske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Santanderu, na kojem je nastupilo više od 1100 jedriličara iz 80ak zemalja svijeta. Zadnjeg dana prvenstva srebrom se u teškom samcu Finnu okitio Ivan Kljaković Gašpić.

Teških deset dana je iza nas. Puno emocija, napetosti, izazova psihičkih i fizičkih, ali hrvatska olimpijska jedriličarska reprezentacija itekako ima razloga za zadovoljstvo. Radili su naporno, uložili puno, i truda i žrtve i financija, da bi danas mogli reći da smo na Svjetskom prvenstvu dva puta stajali na postolju, što se nikad još u povijesti hrvatskog jedrenja nije dogodilo. Bilo je prošlih sezona naravno osvajanja više medalja u jednoj godini, međutim na ovoj, najvećoj regati u olimpijskom ciklusu, za sve olimpijske discipline istovremeno na jednom mjestu hrvatski jedriličari nikad nisu osvojili dva odličja. U Cadizu 2003. bez medalje, u Cascaisu 2007. također bez, u Perthu 2011. Šime Fantela i Igor Marenić su bili brončani u dvojcu 470. Santander nam je donio dva srebra, jučer u dvojcu Fantela i Marenić, danas u teškom samcu Finnu Ivan Kljaković Gašpić. Dodajmo odličjima finale u ženskom samcu Laser Radialu i šesto mjesto Tine Mihelić, te četiri norme za OI 2016.

– Mislim da Santander možemo slobodno ocijeniti kao odličan nastup hrvatske reprezentacije. Veliki pomak u odnosu na SP u Perthu prije tri godine. Dva srebra, imaju izvrsnu konkurenciju, u obje klase jedriličare koji imaju puno medalja, s velikom logostikom i mislim da je u tome jedina razlika između njihova dva zlata i naša dva srebra. Četiri norme za Rio također smo ispunili, u još dvije klase, u 49er-u i na dasci smo unutar tzv. velike norme, dakle iduće godine s ovim rezultatima oni će steći pravo nastupa u Riu, ocijenio je izbornik Edo Fantela.

Nedostatak vjetra

Zadnji dan SP-a bio je prekrasan sunčan, s ljetnim temperaturama, ali sa slabim vjetrom. Ponovno se čekalo na start, no četiri zadnja finala su uspješno održana, pred punim gledalištem, tisućama posjetitelja koji su nas apsolutno oduševljavali svih ovih dana u Santanderu. Ivan Kljaković Gašpić ušao je fokusiran i odlučan, s dobrom bodovnom prednošću, ali ne i s nedostižnom. Taktički je odjedrio prvi dio finala, Francuz Jonatan Lobert i Britanac Edward Wright koji su bili na 13 i 14 bodova iza njega na trećem i četvrtom mjestu bili su na prve dvije oznake iza hrvatskog kormilara, sve je bilo pod kontrolom. U tom trenutku pala je odluka o promjeni taktike, ukazala se prilika, Kljaković Gašpić odlučio je uzeti je i na drugom okretu zavjetrinske oznake preuzeo je vodstvo! Prvo mjesto zadržao je do cilja i pobijedio u plovu za odličja. Nije mogao uzeti zlato, ali srebro i pobjeda u plovu za odličja više su nego savršen kraj prvenstva.

– Dosta je bilo uspona i padova zadnjih nekoliko godina, sa prošlogodišnjem možda malo teškim stanjem i eto zaista su se kockice posložile. Nakon duge godine treninga i odricanja od svojih nekih zadovoljstava, užitaka, obiteljskog života i svega ovo je prava nagrada. Stvarno sam sretan i ponosan na sebe što sam uspio ovako ovaj tjedan odraditi. Najlošiji plasman mi je bilo šesto mjesto što zaista govori koliko sam bio koncentriran. Eto, moram priznati da sam se danas na kraju svega i rasplakao,  kazao je presretni Ivan.

Naslov svjetskog prvaka osvojio je Britanac Giles Scott, bročani je Francuz Lobert. Osvajači medalja počastili su publiku skokom u more, a Ivan Kljaković Gašpić zavijorio je zastavu koja je proslavila 27 hrvatskih medalja. Njemu osobno ovo je drugo svjetsko odličje. 2009. osvojio je svjetsku broncu. Pet dugih i zahtijevnih godina trebalo je da ponovno stane na postolje svjetskog prvenstva. Kapa dolje za sve što je ovoga tjedna prikazao na regatnim poljima Santandera.

Finala možete pogledati na linku:

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.