Tanja Perec za HR: Želja je ulazak u finale EP-a, a onda je sve moguće

Tanja Perec za HR: Želja je ulazak u finale EP-a, a onda je sve moguće

- Super smo ekipa ove godine. Najbolje je da svaka od nas da svoj maksimum pa ćemo vidjeti što će se dogoditi. Ako to bude značilo medalju bit će to šećer na kraju, rekla je Tanja

Tanja Perec

Tanja Perec jedna je od glavnih uzdanica hrvatske reprezentacije u streljaštvu na nadolazećem Europskom prvenstvu u Moskvi. Tanja je već nekoliko godina u vrhu europskog i svjetskog streljaštva, već od juniorskih dana koji su kulminirali osvajanjem prvog mjesta na juniorskom Europskom prvenstvu u Bresciji.

– Bili smo tjedan dana na pripremama u Malinskoj, kontrolno natjecanje koje smo odradili u Zagrebu je također bilo odlično. Zadovoljna sam što se tiče priprema i svega što sam odradila ove sezone, rekla je Tanja Perec.

Na pitanje tko je glavni favorit za zlato u zračnoj pušci Tanja nije mogla izdvojiti jedno ime.
– Tu su Srpkinje Ivanović i Maksimović, Njemica Pfeilschifter, Snježana Pejčić, to su samo neka od imena ovako iz glave. U streljaštvu je jako teško predvidjeti, ima tu 20 cura koje mogu ostvariti rezultat za prvo mjesto, rekla je Tanja Perec.

– Prije nekoliko dana sam baš razmišljala o finalu i kako bi to bio dobar uspjeh. Imam i nekih manjih zdravstvenih problema, sve bi trebalo biti ok i vjerujem da ću biti maksimalno spremna za nastup u Moskvi. Dakle, želja je ući u finale, a onda je sve moguće, rekla je strijelkinja iz Varaždina.

U finalu je sve moguće budući da svi kreću od nule.

– Kada se puca od nule sve je moguće.  Finale od nule je već u igri neko vrijeme i to je super za one koji su u to finale ušli na šestom, sedmom ili osmom mjestu i nemaju što izgubiti, te mogu rasterećenije pucati. Onome tko je imao najbolji rezultat i nije svejedno. Kada je u pitanju računanje na decimale to je puno pravednije nego što je bilo kada se gledalo na pune krugove. Decimale rade veliku razliku, prije su dva natjecatelja mogla pucati 395 krugova, danas će jedan imati rezultat 418, drugi 412 krugova. Puno je pravednije, radi razliku i zanimljivije je, ustvrdila je Tanja  koja je zadovoljna i činjenicom da na raspolaganju ima novu pušku.

– Uspjeli smo nabaviti novu opremu i novu pušku i to je puno utjecalo na podizanje rezultata.  Moja stara puška bila je u katastrofalnom stanju, imala je oko šest, sedam godina. Najbolji strijelci pucaju olimpijski ciklus s jednom puškom, dakle mijenjaju je svake četiri godine, neki i češće. Bilo je dosta problema sa starom puškom, počevši sa brzinom, prije meča na EP-u dvaput je bila na servisu. Onda sam i ja lagano pala “u glavi” jer nikad se zna što se može dogoditi s puškom. Nova puška je odlična, već na prvom treningu se vidjela razlika, pucam znatno bolje. Naravno da se znaju dogoditi i lošiji mečevi, ali u prosjeku rezultati su za nekoliko krugova bolji, ustvrdila je Tanja.

Inače, hrvatske strijelkinje su dobre rezultate uvijek ostvarile u ekipnom dijelu.

– Super smo ekipa ove godine, vidjet ćemo što će biti. Najbolje je da svaka od nas da svoj maksimum pa ćemo vidjeti što će se dogoditi. Ako to bude značilo medalju bit će to šećer na kraju, ali ne bi htjela na nikoga od kolegica iz reprezentacije stavljati neki teret da moramo nešto napraviti, kao što ne bi htjela da one na mene stavljaju isti teret očekivanja, zaključila je Tanja Perec.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.