Tena Šikić: Nisam razmišljala o rezultatu i ispalo je najbolje moguće

Tena Šikić: Nisam razmišljala o rezultatu i ispalo je najbolje moguće

- Najteža je bila finalna borba. U jednoj situaciji suparnica je imala priliku izvući polugu na nozi i to bi naravno bio kraj borbe da je uspjela, rekla je Tena

Tena Šikić na dočeku u Zagrebu

Tena Šikić vratila se iz dalekog Seula sa naslovom svjetske juniorske prvakinje u sambu. Mlada sportašica okitila se titulom najbolje sambistice na svijetu u kategoriji do 52 kilograma i tako uz kolegicu iz reprezentacije Maju Blagojević, koja je također uzela zlato, napravila najbolju moguću promociju u Hrvatskoj za ovaj relativno nepoznat sport.

– Mogu reći da sam presretna, nisam očekivala ovaj rezultat. Nisam razmišljala o rezultatu jer ovo mi je bio jedan od prvih nastupa. Htjela sam odraditi najbolje što mogu u skladu s mogućnostima. Ispalo je na kraju najbolje moguće, rekla je Tena Šikić nakon velikog uspjeha.

– Najteža je bila finalna borba. U jednoj situaciji suparnica je imala priliku izvući polugu na nozi i to bi naravno bio kraj borbe da je uspjela. Ali uspjela sam se izvući i pobijediti, ustvrdila je Tena.

Ako je trebalo poći putem samba da još dodatno skrene pozornost na sebe, Tena je napravila pravu stvar. Ali za sve koji su prvi put čuli za mladu sportašicu tek nakon zlata u sambu, dovoljno je reći da je Tena već dugi niz godina uspješna natjecateljica u judu u kojem ima 18 naslova državne prvakinje!

Reakcija prosječnog čitatelja na vijest o uspjehu hrvatskih predstavnica vjerojatno je bila: Što je to sambo? U najkraćim crtama Sambo sovjetska borilačka vještina, nastala spajanjem nekoliko tradicionalnih vještina kavkaskih i sibirskih narod.

Na pitanje kako ljudima objasni što je sambo, Tena je jednstavno pojasnila.

– Sambo je mješavina juda i jiu jitsua, to je najlakše objašnjenje. Sambo ima sličnosti s judom. Kada je stigao u Hrvatsku odlučla sam probati. Osobno sam bolja u stojećem stavu kada je sambo u pitanju,  rekla je Tena koja je ujedno članica hrvatske judo reprezentacije koja je nedavno ostvarila povijesni uspjeh osvojivši zlatnu medalju u ekipnom nastupu na prvenstvu Europe.

Tena je ujedno bila članica reprezentacije koja je uzela treće mjesto u ekipnom dijelu na Svjetskom juniorskom prvenstvu prošle godine. Dakle, nameće se logično pitanje, judo ili sambo?

– A najradije bi izbjegla to pitanje, reći će Tena kroz smijeh.

– U judu sam praktički 15 godina, u sambu tek tri. Nastavit ću naravno trenirati i judo, ali posvetit ću se i sambu, rekla je Tena koju uskoro očekuje nastupa na Svjetskom juniorskom prvenstvu u judu u SAD-u (22. – 26.listopada).

– Očekivanja su velika, ali vidjet ćemo kako će se posložiti stvari, hoću li imati sreće sa ždrijebom. Moj san je ponoviti rezultat kao iz samba, zaključila je Tena Šikić.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.