Tihana Nemčić za portal HR: Trebat će vremena da se razbiju predrasude o ženama u nogometu

Tihana Nemčić za portal HR: Trebat će vremena da se razbiju predrasude o ženama u nogometu

- Moje društvo se toliko naviklo da je teško zamisliti da radim nešto drugo, kaže Tihana

Tihana Nemčić/www.hns-cff.hr

Zaista je jako teško naći prave riječi za ovu djevojku, koja privlači ne samo svojom pojavom, već i pričom koja stoji iza njenog imena. Dvadesetpetogodišnja Tihana Nemčić nogometna je trenerica koja svojom talentiranošću i odvažnošću postiže zavidne uspjehe te je javnosti poznata kao žena koja je uspjela voditi mušku nogometnu momčad Viktorija Vojakovac. Trenutno je pomoćna  trenerica ženske nogometne reprezentacije do 19 godin i ženske momčadi u Vrbovcu, a na pitanje kako je započela njena priča, kaže:

– Moja nogometna priča počinje u mom rodnom gradu Križevcima gdje sam svakodnevno igrala nogomet s dečkima na igralištu. Jako mi se svidjelo i odlučila sam nastaviti trenirati. Najviše me podržao moj otac, koji me i vozio četiri puta tjedno na treninge u Maksimir. Zatim sam krenula na Kineziološki fakultet i odlučila postati trenerica, kaže Tihana Nemčić

Poznato je da je ženama u ovom području teže uspjeti, pogotovo u zemlji u kojoj prevladavaju različiti stereotipi i tradicionalna razmišljanja u kojima su muškarci ti koji ganjaju loptu, ali Tihanin entuzijazam i optimizam ukazuju na pozitivan pomak u odnosu na protekle godine:

– Smatram da u Hrvatskoj treba proći još puno vremena da se u potpunosti razbiju predrasude o ženama u nogometu, ali pomaka ima. Kada se ljudima spomenu žene u nogometu, odmah pomisle na grube i muškobanjaste djevojke, a većinom su to normalne djevojke koje jednostavno vole nogomet i uživaju u tome. Recimo, kad sam ja krenula  igrati, dečkima se baš i nije svidjelo što ja dolazim, ali se moje društvo toliko naviklo da je teško zamisliti da radim nešto drugo i drago mi je vidjeti sve više i više žena u ulozi trenera, kaže Tihana.

– Velika je razlika u radu s muškim i ženskim ekipama te slobodno mogu reći kako je ipak lakše raditi s dečkima. Oni na treninge dolaze radi nogometa i kada su na treningu za njih postoji samo to, dok je kod djevojaka presudan onaj psihološki faktor, kako na treninzima tako i na utakmicama. Ali na kraju se sve svede na to da je bitno postaviti autoritet i dobar odnos s igračima te ako cijene tvoj rad, onda je lakše nešto konkretno i napraviti, zaključila je Tihana

Osim što je trenerica, Tihana predaje tjelesnu kulturu na zagrebačkom FER-u te je predavateljica teorijskog djela tjelesne kulture na prvoj i četvrtoj godini  Kineziološkog fakulteta. U slobodno vrijeme se intenzivno bavi futsalom, koji  igra i na studentskoj razini.

– Mogu se pohvaliti da smo baš pobjedile u studentskoj ligi protiv Ekonomskog fakulteta, pobjedom 2:0, nadodala je Tihana Bivša nogometna reprezentativka, kojoj se uglavnom sve vrti oko lopte i koja  je veći dio svoga vremena posvetila nogometu, želju za daljnjim ostvarivanjem nastavlja pisanjem doktorata s kojim završava dogodine i prioritet stavlja na napredak kao trenerica te svakako namjerava nastaviti s radom u klubu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.