Tomečak: “Naše je gradilište na pravom putu da svrgne Dinamo”

Tomečak: “Naše je gradilište na pravom putu da svrgne Dinamo”

Ivan Tomečak govorio je o (ne)igranju na Poljudu, Rijekinom putu ka eventualnom naslovu prvaka, potrebi podizanja razine kvalitete HNL-a...

Ivan Tomečak/Foto: nk-rijeka.hr

Ponajbolji riječki igrač i hrvatski reprezentativac Ivan Tomečak uvjeren je kako će momčad s Kantride u dogledno vrijeme biti vrlo velika konkurencija zagrebačkom Dinamu u pohodu na naslov prvaka Hrvatske.

Nogometaši s Kantride preporodili su se poslije injekcije stranog kapitala (Gabriele Volpi) i dolaska Damira Miškovića na čelo kluba, a svake je sezone napredak – što na domaćim ‘pašnjacima’, a što europskoj pozornici – sve veći.

“Kako je jednom već rekao šef (op.a. Matjaž Kek) – mi smo još uvijek jedno veliko gradilište. Gradi se Rujevica, gradi se momčad, nemamo još potpune i prave uvjete – ta nikad nismo na istom terenu. Teško je očekivati da se na taj način osvoji prvenstvo jer neke stvari još uvijek nisu posložene. Došlo je mnogo novih igrača, treba se uigrati, ali i nadomjestiti recimo Kramarića, koji nam je bio glavni igrač. Sve se to osjeti”, rekao je za Index Tomečak.

“No, došli su novi, kvalitetni igrači i svima nam sada treba vremena da se upoznamo i na terenu i izvan njega. Siguran sam da će nas šef postaviti kako treba i da ćemo vrlo brzo početi pobjeđivati u serijama, kao što smo to činili u prvom dijelu sezone. Cilj je do kraja prvenstva osvojiti maksimalan broj bodova, a tu je i Kup kojega žarko želimo osvojiti.”

Dinamova dominacija u HNL-u traje već dosta dugo, no riječki se simpatizeri nadaju da su upravo bijeli ti koji će ih svrgnuti s trona. “Dinamo je neke stvari posljednjih godina odlično postavio i taj rezultat nikako nije slučajan. Imaju znanje, kvalitetu, mlade klince koji nose klub. Rijeka je na dobrom putu da prekine Dinamovu dominaciju, no prvo valja srediti stadioni i osigurati da uvjeti budu barem približni onima kakve imaju modri. Sad smo se vratili iz reprezentacije i moram priznati kako takve uvjete nisam vidio ni kada sam bio u Dinamu – vrhunski! Kad Rijeka dođe na takvu razinu, imamo šanse napasti i trofej. Bitno je, ipak, da rastu i drugi HNL klubovi”, ističe.

Kako Tomečak gleda na periodično nazadovanje Hajduka? “Hajduk je – Hajduk. Uvijek će biti neugodan, bio prvi ili deseti na tablici jer nikad ne znaš kako će igrati i što će napraviti. Što zbog dišpeta, što zbog kvalitete – izbacuju dobre igrače, nađe se tu momaka poput Balića koji ‘eksplodiraju’ i ponesu čitavu momčad. Trenutačno nisu ni sjena Hajduka koji je jednoć bio prvakom, ali uvijek su opasni. Nadam se da će se kroz desetak godina vratiti u sam vrh – volio bih da imamo jak Hajduk, jak Dinamo, jaku Rijeku. Bilo bi to odlično za HNL.”

Gdje je u čitavoj priči on sam? Sprema li se odlazak s Kantride? “Uvijek se s primicanjem prijelaznog roka pojavljuju raznorazne kombinacije, no ono što je trenutačno bitno jest da sam igrač Rijeke i želim dati sve od sebe da do kraja sezone budem što kvalitetniji. Želim osvojiti nove titule, a ne se baviti odlascima, a ako i kada dođe ponuda – ona mora zadovoljiti i mene i klub.”

Dotaknuo se Tomečak i reprezentativnog neigranja na Poljudu. “Nama je bitno jedino da je teren dobar i imamo podršku s tribina. Nije nimalo ugodno cijelo vrijeme razmišljati hoće li se dogoditi kakav eksces i nećeš završiti na Euru. Svi bi dečki voljeli da se igra i u Rijeci, Split, Osijeku.. Pa bili smo oduševljeni atmosferom u Slavoniji, nitko od nas ne bi imao ništa protiv drugog mjesta odigravanja susreta, no isto tako ne bi bilo ugodno da netko pokuša zakinuti igrače i nesportskim nas ponašanjem eliminirati s Europskog prvenstva jer eto – ima nešto protiv nekog desetog.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.