TOMI BRAJŠA:MLADA NADA HRVATSKOG PARAOLIMPIJSKOG SPORTA

TOMI BRAJŠA:MLADA NADA HRVATSKOG PARAOLIMPIJSKOG SPORTA

Tomi Brajša je član Plivačkog kluba Natator iz Zagreba. Državni je prvak u klasi S5, a od 2009. godine nalazi se u Individualnom programu posebne skrbi Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Također, Tomi je prvi sportaš kojem su dodijeljena kolica u sklopu  Akcija 21 kolica za sport.

Tjedan dana prije natjecanja u Italiji, na zagrebačkom bazenu “Utrine” obavili smo intervju s Tomijem i njegovim trenerom Ferdinandom Majorom.

Što nam možeš reći o sebi?

Zovem se Tomi Brajša, rođen sam 5. ožujka 1993. godine i član sam PK Natator iz Zagreba, a plivanjem sam se počeo baviti 2007. godine.

Kako izgleda jedan tvoj uobičajeni dan?

Ujutro je buđenje nakon čega odlazim na trening koji traje od 7 do 9 sati. Slijedi odmor, a poslijepodne je novi trening koji je na rasporedu od 18 do 20 sati.

Dva treninga dnevno svaki dan, je li naporno?

Pa je malo, ali se da izdržati.

Najdraža plivačka disciplina?

Kraul (slobodno) i delfin (leptir) su mi dvije najdraže discipline.

Iza sebe imaš dosta odličnih rezultata, državni si prvak, nastupio si u finalu Europskog prvenstva, na Svjetskim igrama mladih si osvojio tri zlata, postoji li natjecanje koje ti je posebno priraslo srcu?

Teško je reći koje mi je  najdraže, ali rezultatski najbolje je Europsko prvenstvo koje se ove godine održalo u portugalskom Funchalu gdje sam osvojio 6. mjesto na 200 metara slobodno, ali i poboljšao osobni rekord za nešto više od 4 sekunde.

Do poboljšanja osobnog rekorda je došlo zbog motivacije zbog sudjelovanja na velikom natjecanju ili je ipak zaslužniji dobar rad?

Mislim da je to ipak zbog truda trenera i dobrog rada na treninzima.

Pratiš li druge sportove?

Naravno, nemam neki najdraži sport, ali volim pogledati nogomet u kojem mi je najdraži zagrebački Dinamo.

Paraolimpijske igre u Tokiju?

Ima još dosta vremena do njih, još nisu izašle norme tako da se ne zna puno o potrebnim vremenima za sudjelovanje, ali bih se jako volio plasirati i biti dio toga.


Trener Ferdinand Major o Tomiju:

Tomi je počeo trenirati 2007. godine na velikom bazenu, mogao je krenuti i ranije, ali je prijevoz bio problem, no kad se to sredilo onda je počeo s treninzima u velikom bazenu. Tomi danas sam vozi automobil, to je možda čudno kod nas, ali u drugim državama je to potpuno normalno. Na treninzima je odličan, poslušan, vrijedan, ne “šverca” se, ma stvarno nemam riječi zamjerke. Ovaj odličan rezultat na Europskom prvenstvu je pokazatelj toga, naravno, tome je pripomogla i motivacija zbog velikog natjecanja jer si okružen najboljim plivačima pa te i to gura naprijed. Što se tiče POI-a u Tokiju, one su još daleko, treba ići korak po korak, ne treba ništa preskakati, čeka nas Svjetsko prvenstvo iduće godine, a čekaju nas i razni mitinzi  tako da smo zasad fokusirani na ta natjecanja.

 

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.