Tomislav Marijanović: Sve upućuje da će se jednog dana moći živjeti od juda

Tomislav Marijanović: Sve upućuje da će se jednog dana moći živjeti od juda

- Nadam da će i država nastaviti sa projektima zapošljavanja u vojsci i policiji, kaže Marijanović

Tomislav Marijanović/Foto Sören Starke (EJU)

U Zagrebu je održana konfrencija za medije Hrvatskog judo saveza u hotelu Westin. Naime, Zagreb će biti domaćin proslave 50 godina juda na Olimpijskim igrama,

– Od 2005. do danas HJS je organizirao velike manifestacije, Grand Prix, Europska Prvenstva U20, U21, U23, Europski kadetski kup. To nam je svakako omogućilo da judo, iako nije popularan u Hrvatskoj, itekako bude konkurentan. Kao Savez zadatak nam je da osiguramo preduvjete za naše sportase i zahvaljujemo HOO-u što se od kadetskog uzrasta mogu ukljuciti u neke od programa. Također, puno hvala predsjedniku EJU, koji kad god zapne pomogne na bilo koji mogući način, što nama puno znači. Nama je ideja da omogućimo svakom djetetu da se bavi judom, od vrtića do fakulteta, rekla je Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog judo saveza.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i Barbara Matić, te Tomislav Marijanović.

– Barbara, za nekoliko dana ćes proslaviti 20-ti rođendan, ali unatoč tome svejedno si najuspješnija hrvatska natjecateljica ikad. Koja je formula za uspjeh?!

– Pa iskreno nije niti malo lako, treniram već 14 godina, ali ako želite nešto morate raditi jako teško i naporno da bi ostvarili svoje ciljeve.

Tomislav, 2014 nije bila nabolja sezona za tebe, što možemo očekivati u 2015., lov na Rio?

– Pa da 2014. nije bila kao prethodne dvije, istina nisam ni na puno natjecanja izlazio. Mislim da je tu i savez dobro napravio što se posvetio juniorima i mlađim uzrastima, da iskuse što više natjecanja, ne bi li u Riu na OI bili što konkurentniji. Ima nas tu 5-6 koji konkuriramo za Rio, te se nadam da ćemo izdržati što fizički, što financijski da odemo tamo.

Koliko ste vi kao sportaši zadovoljni uvjetima koji pred vas stavljaju HOO i HJS?

– Pa koliko ima sredstava toliko i idemo, uvijek kao sportaš i kao natjecatelj želite više i osjećate da trebate više dobiti, ali s druge strane trebate razumjeti i savez jer mi imamo u judu oko 30 i više natjecanja tijekom godine koji se boduju za OI, i sad uzmite Hrvatsku koja ima 6-7 natjecatelja sa dva tri trenera, mislim da idemo na sve to, čak ni cijeli HOO ne bi uspio pokriti to. Financijski se ne možemo mjeriti sa Francuskom ili Rusijom, snalazimo se koliko možemo.

Može li se u HR zivjeti od juda?

– Sve upućuje da će se moći jednog dana. Kao jedan od najstarijih natjecatelja, kad smo mi počeli nismo imali doslovno za bandaže, pojas, dok danas možemo vidjeti da ide malo na bolje. Tako da se nadam da će i država nastaviti sa projektima da se natjecatelji zapošljavaju u vojsci i policiji, jer to je jedan prirodan smjer da bi ih zadržali nakon njihovih fakulteta i slično.

Ivana, 7. mjesto na EP-u, 17 na WRL. Možemo li od tebe očekivati da ćeš biti prva judašica iz Zagreba koja je otišla na olimpijske igre i što znači za tebe predstavljati svoju državu na OI?

– Kao za svakog sportaša, to je najveći cilj i svi radimo na tome. Još je dugi put do Rija, ovo je bila dobra sezona, nadam se da će iduca biti još bolja i da ću osvojiti europsku medalju, a ne završiti na 7. mjestu. Bez obzira da li sam iz Zagreba ili iz nekog drugog grada, same Olimpijske Igre su veliki uspjeh za svakoga.

Zlatko, koliko je težak bio tvoj povratak nakon zdravstvenih problema? Prvi si muški natjecatelj koji je osvojio medalju na EP U23 za Hrvatsku, možemo li očekivati da ćeš krenuti stopama Tomislava Marijanovića na seniorskim turnirima?

– Što se tice tog povratka, stvarno teško. Znao sam da ću se vratiti, imao sam tu motivaciju uz trenera i sve ljude koji su bili uz mene. Ono što je najgore bilo je to “danas” si na pripremama na SP, a drugi dan u bolnici, ne znaš hoćes li ostati invalid ili se vratiti normalnom zivotu uopće. Mislim da je mojoj majci čak bilo i gore nego meni jer je mislila “Što će mi biti sa sinom?!”, ali eto vratio sam se i idemo dalje. A što se tiče Tomislava, mogu, mogu sigurno, ustvrdio je Zlatko Kumrić.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.