Tonči Mikac za portal HR: Nema straha za hrvatsko kuglanje

Tonči Mikac za portal HR: Nema straha za hrvatsko kuglanje

- Mislim da treba još poraditi na organizaciji jer taj dio uvijek se može bolje odraditi, rekao je Mikac

Tonči Mikac/Foto kuglanje.hr

Tonči Mikac ime je u kuglačkim krugovima ne treba posebno predstavljati. Mikac je nedavno postao predsjednik Hrvatskog kuglačkog saveza. Unatoč svim problemima, aureoli malog sporta, baze koja bi uvijek mogla biti veća, hrvatskom kuglanju ne nedostaju vrhunski rezultati. Kako na reprezentativnom, tako ni na klupskom planu.

– Rezultata ne nedostaje, to je stvarno zanimljivo. Neovisno o tome da li bi mogli reći da je organizacijski stanje dobro odnosno da bi moglo biti bolje. To pokazuje da imamo smisla za kuglanje, da smo talentirani. Prije puno godina je bila i šira baza, a iz veće baze lakše je izvući i kvalitetu. Danas nije toliko široka baza, ali uvijek netko iskoči. Doduše sada se još više radi s mladim uzrastima koji imaju organizirana natjecanja. To je bitno jer onda ti mladi ljudi zbog draži natjecanja i ostanu u sportu, rekao je Tonči Mikac.

– U mlađim uzrastima imamo dobre rezultate, a to se onda preslika u seniore. Rijeka je jedan od centara, posebice ženskog kuglanja uz Zagreb i Osijek. Imali smo dobru školu, pratili smo trendove. Prije jedno sedam, osam godina inzistirali smo da objekti moraju biti na određenoj razini. To je značilo ulaganje u kuglane, a to se pokazalo ispravnim. Dobili smo objekte koji su omogućavali treniranje u kvalitetnim uvjetima što se onda odrazilo na rezultate. Naravno da je nekim sredinama to predstavljalo teret zbog nedostatka novaca, ali zato se išlo i s odgodom i dali smo vremena svima da se prilagode, rekao je predsjednik Hrvatskog kuglačkog saveza koji je ovu funkciju preuzeo u veljači.

Budući da je već dugogodišnji kuglački djelatnik logično se  nameće pitanje na čemu treba poraditi u hrvatskom kuglanju?

– Mislim da se treba još poraditi na organizaciji jer taj dio uvijek se može bolje odraditi. Teško je jednostavno izaći iz aureole malog sporta. To je  uvijek pitanje baze i novaca koji se vrte oko sporta. U skladu s novim Zakonom o sportu moramo poraditi na trenerskom usavršavanju, da imamo kvalitetan kadar koji će raditi s mladima. Ne može se dobiti puno više novca ili mjesta u javnosti. To je sudbina malih sportova, treba gurati što se bolje može. Nas respektiraju u svijetu kao Savez jer imamo dobre rezultate i to treba zadržati. Sport je važan, to je socijalizacija, odgoj mladih, navkineš se na neke stvari koje će te pripremiti za neke stvari u životu, a toga u tom trenutku nisi ni svjestan, rekao je Tonči Mikac.

Hrvatsko kuglanje tako čeka svijetla budućnost.

– Mislim da nema straha za hrvatsko kuglanje. Jedino nas nesuglasice mogu uzdrmati. Moramo se držati zajedno i raditi za boljitak sporta, zaključio je Tonči Mikac.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.